Pääkirjoitus: Ennakkoäänestys löysi uomansa

Pasi Huuhtanen

Mäntsälä on kunnostautunut ennakkoäänestämisessä. Sunnuntaihin mennessä äänen oli antanut 3440 äänioikeutettua eli 21,6 prosenttia äänioikeutetuista. Ennakkoäänestyspäiviä oli vielä kaksi jäljellä.

Tämän lehden painoon mennessä maanantain lukuja ei ollut vielä saatavilla. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina illalla.

Mäntsälä ohittaa ennakkoäänestämisen vilkkaudessa komeasti edellisten kuntavaalien tason. Vuoden 2017 kuntavaaleissa ennakkoon äänesti koko ennakkoäänestysaikana 17,8 prosenttia äänioikeutetuista, 2780 äänestäjää. Jo sunnuntaihin mennessä tuo luku oli ohitettu lähes neljän prosenttiyksikön verran. Äänestäneitä oli siinä vaiheessa 560 enemmän. Ja kaksi viimeistä ennakkoäänestyspäivää oli vasta tulossa. Kahtena viimeisenä päivänä kertynee yhteensä yli tuhat ennakkoääntä, mahdollisesti jopa reilusti enemmän, sillä viimeisinä päivän on usein pieni kiri.

Ennakkoäänestäneiden määrä noussee Mäntsälässä 30 prosentin tuntumaan eli historiallisen suureksi. Hienoa!

Näissä vaaleissa ennakkoäänestäminen on ollut aiempaa helpompaa. Äänestysaikaa on aiemman viikon sijaan kaksi, äänestämistä on monilla kylillä ja Citymarketin ennakkoäänestyspiste on monille matkareitin varrella eli helppo käyttää. Koronan välttely on varmasti lisännyt ennakkoäänestämisen suosiota. Osa äänestäjistä lienee äänestänyt ennakkoon välttääkseen varsinaisen vaalipäivän jonot.

On hyvä muistaa, että koronaturvallisuudesta pidetään huolta varsinaisena vaalipäivänäkin eli ensi sunnuntaina. Jos ennakkoääni jäi antamatta, äänestää voi levollisin mielin myös silloin.

Ensi sunnuntaille on luvattu auringonpaistetta, joskaan ei aivan niin kuumaa kuin alkuviikosta oli. Ei muuta kuin vaaliuunille kaikki ne, jotka eivät tarttuneet tämänkertaiseen kahden viikon pituiseen ennakkoäänitäkyyn.

Tämä Mäntsälän Uutisten numero on myös lehden kesänumero. Hyvää kesää kaikille!

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Kommentoi