Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laura Äären kolumni | Kotimainen kesä on paras kesä

Viime kesänä saatoimme ajatella – luontobuumin kestettyä kuukausitolkulla – että nyt riittää tämä pitkospuilla ravaaminen. Että ensi kesänä kutsuu Costa del Sol. Ei taida kutsua, ei ainakaan massoja eikä alkukesästä. Edessämme on jälleen kotimainen kesä.

Ja hyvä niin. Kotimainen kesä on paras kesä. Maailmallekin joskus vielä ehdimme, mutta nyt on hyvä pysyä kotimaassa monestakin syystä. Tärkein on tietenkin se, että nähtävää ja tekemistä riittää.

Olen aika varma, että monikaan meistä ei ole vielä kolunnut edes kotinurkkia läpikotaisin. Ja jos seudut olisikin joskus tullut huolella kierrettyä, nyt vierailuista on aikaa.

Moni kulttuurilaitos, tapahtuma, matkakohde ja kesätekeminen on ollut pandemian aikana suljettuna. Kun yhteiskunta alkaa hiljalleen avautua ja käynnistyä, voimme tuntea joko jälleennäkemisen riemua tai jopa puhdasta uutuudenviehätystä. Tällaistakin meillä on!

Paikallisten yrittäjien tukemisesta on puhuttu pandemian aikana väsymiseen asti. Silti kannattaa puhua vielä kerran.

Kun kesämenot pääsevät alueella käyntiin ja rajoitukset purkautuvat, kannattaa aidosti pohtia, voisiko mahdollisen lomakassasta tai osan siitä, pienenkin, käyttää ihan puhtaasti paikallisiin palveluihin.

Onko tämä se kesä, kun viimein voisi laittaa katon kuntoon? Jos tänä kesänä uusisi terassin tai pensasaidan? Hankkisi itselleen palkinnoksi maastopyörän? Kävisi sydämensä kyllyydestä kulttuuririennoissa tai edes lomalounaalla paikallisella terassilla?

Tapoja yhdistää kesänvietto ja tukea samalla paikallisia yrittäjiä riittää jokaiselle lompakolle ja jokaiseen elämäntyyliin. Tärkeintä on oivallus siitä, että kotikulmiltakin löytyy vaikka mitä. Ja jos ei löydy, kannattaa kysyä ja pyytää. Pian voi löytyä.

Kesä on myös levon ja rauhoittumisen aikaa. Kaikkeen ei tarvita rahaa.

Pysähdy paikalliseen puistoon, ihaile kotikuntasi istutuksia. Kuule kesäsunnuntain hiljaisuus.

Ja ne pitkospuut...niillekin kannattaa yhä nousta. Alueemme luontoarvot on viimeistään nyt, kaiken tapahtuneen jälkeen, oivallettu. Tiedämme metsämme, tunnemme suomme – ja osaamme olla niistä ylpeitä.

Hyvää kesän aloitusta!

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten entinen päätoimittaja.