Kävin ruokaostoksilla. Kohtasin varmat kevään merkit. Aukiolla mekasti kymmenkunta humalaista, kaupan ovenpielessä viisi. Yksi oli tarpeillaan nurkanpielessä.
Samalla autoradiossa luettiin uutisia hallituksen budjettiriihestä. Että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei pysy pystyssä, jos ei työllisyysastetta saada nostettua.
Hallituksen ministerien päänsärky oli konkreettisesti silmien edessä. Maassa on noin 235 000 työtöntä, jotka pitäisi ainakin vappupuheiden mukaan saada töihin.
Tämäkään ei kuitenkaan riitä. Suomea ei saada nousuun ilman, että ulkomailta tuodaan tulevina vuosina merkittävästi enemmän työntekijöitä.
Tiedän, että tuossa 235 000 työttömän luvussa on tuhansia sellaisia, jotka haluaisivat töihin. Se ei kuitenkaan välttämättä onnistu, kun pitäisi esimerkiksi muuttaa tai kun pitäisi saada täydennyskoulutusta.
Surullisinta kuitenkin on, että tuossa työttömien luvussa on myös kymmeniätuhansia sellaisia, jotka eivät työllisty ennen kuin heidän sairautensa on hoidettu – jos sittenkään.
Otan esimerkiksi nuo aukiolla huojuvat. Suomessa on A-klinikan ylilääkäri Kaarlo Simojoen mukaan 516 000 alkoholin liikakäyttäjää ja heistä 216 000 on alkoholisteja.
THL:n mukaan alkoholisteja on 400 000, joista 100 000 ei käy töissä. Alkoholismi on vakava sairaus, jota jatkuvasti vähätellään ja peitellään. Koronaan liittynyt suomalaisten pubi-, kapakka-, bilepaikka- tai ravintolakeskustelu osoitti hyvin, miten kummallinen suhtautuminen meillä on alkoholiin. Välillä joutui kysymään, onko oluttuoppi tai viinapaukku perustuslaillinen oikeus?
Alkoholi aiheuttaa seurannaisvaikutuksineen yhteiskunnalle vuosittain miljardimenetykset. Jos niitä saataisiin suitsittua, osa valtion talousongelmista olisi ratkaistu.
Alkoholiin ja päihteisiin kuolee vuosittain yli 2000 suomalaista, lähes kaikki työikäisiä. Koronan takia on vuoden aikana kuollut noin 900 suomalaista, pääosin senioriväestöä.
Välillä tuntuu siltä, että todellisia ongelmia koetetaan vältellä. Ehkä poliitikot eivät halua puhua alkoholin valtavista kustannuksista, koska he joutuisivat puhumaan omista potentiaalisista äänestäjistään. Alkoholismi on sairaus, joka pitää hoitaa. Ja tervehtynyt parantaa työllisyyttäkin!
Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja ja viestintäalan yrittäjä.