Reino Myllymäen kolumni: Kirje Patricia Gunnarssonille

Arvoisa rouva, olen pahoillani sinun ja miehesi vastoinkäymisistä. Kerrot kirjeessäsi sairastavasi keuhkosyöpää, joka vienee sinut parissa kuukaudessa.

Miehesi puolestaan kerrot kuolleen vajaat kahdeksan vuotta sitten. Elämäsi on varmasti ollut raskasta miehesi kuoleman jälkeen varsinkin, kun liittonne on ollut kertomasi mukaan lapseton.

On lohduttavaa kuulla, että miehesi jätti jälkeensä 3,2 miljoonaa dollaria. Rahat ovat olleet varmasti sinulle hyvä turva näinä vuosina ja toivon sinun käyttäneen varoja myös oman terveytesi hyväksi.

En pidä ollenkaan yllättävänä, että lapseton leski haluaa käyttää rahansa hyväntekeväisyyteen. Mutta tarjouksesi minulle sen toteuttamiseksi on vähintäänkin yllättävä.

40 prosenttia summasta välityspalkkiona on suuri summa, varsinkin kun välillämme ei ole mitään sukulaisuussuhdetta tai muutakaan.

Kun saat viestini, olet jo kuollut. Olet ollut kuollut koko ajan, eikä sinua, miestäsi, perhettäsi tai lähisukulaisiasi ole olemassakaan.

Vältä viestien lukemista väsyneenä, jolloin syntyy virheitä.

Viestisi on tyypillinen ns. nigerialaiskirje, jolla yrität höynäyttää jonkun keskusteluun, joka jossain vaiheessa johtaisi rahapyyntöön.

Tarvitsisit rahaa, jotta miehesi varat voitaisiin lähettää minulle. Saatuasi rahat sinusta ja 3,2 miljoonasta eurosta ei kuuluisi enää pihahdustakaan.

Näitä kirjeitä löytyy roskapostista kuukausittain. Vähän väliä saan ilmoituksen, että olen voittanut sähköpostiarpajaisista niin ja niin paljon rahaa.

Todellisuudessa kukaan ei järjestä sähköpostiarpajaisia, joten niissä ei ole tarjolla rahaa, jonka joku voisi voittaa.

Saan myös joka viikko kehotuksia päivittää asiakastietojani olemattomien pankkitilien osalta ja antaa lisätietoja postilähetyksiin, joita minulle ei ole tulossa.

Yleensä yhteydenotot ovat niin tökeröitä, että ne huomaa kieroiluksi heti. Pari kertaa olen ollut mennä lankaan.

Toisella kertaa joku oli napannut minun ja erään toisen välisen viestin ja käytti sitä hyväksi. Toisella kerralla kyseessä oli todella taidokkaasti tehty Apple ID:n nollausviesti.

Poista tällaiset odottamattomat viestit. Vältä viestien lukemista väsyneenä, jolloin syntyy virheitä.

Kirjoittaja on liikkeenjohdon konsultti ja tietokirjailija.

Kommentoi