Vaalikynä | Mikä on ehdokkaiden joukossa lentokentän todellinen kannatus?

Mäntsälän Uutisten 11.5. mukaan ”Puolet vaalikonevastaajista kannattaa lentokentän tekoa”.

Väärinkäsitysten välttämiseksi pari sanaa kenttäpäätöksen valmistelusta lienee paikallaan.

Aloitamme uutisen otsikosta. Vaalikoneessa pyydettiin ottamaan kantaa väittämään ”Mäntsälän lentokenttähanke on toteutettava”.

Vain 38 ehdokasta otti kantaa. Näistä 13 oli kentän rakentamisen kannalla. Nämä 13 ovat vain 14 prosenttia vaalikoneelta löytyvistä 90 ehdokkaasta. Ei siis ”puolet vaalikonevastaajista”.

Varsinainen uutinen uutisessa on kuitenkin se, että vain 42 prosenttia vaalikonevastaajista otti asiaan jollakin tavalla kantaa. Vastaajien selkeä enemmistö jätti kokonaan vastaamatta.

Mitä se kertoo asian valmistelutavasta?

Kuntalain mukaan poliittinen vastuu päätöksistä, kuten myös päätösten perustelemisesta, kuuluu kunnalle.

Niin siinäkin tapauksessa, että kunnan toimintasäännöissä ratkaisuvaltaa ei ole täsmennetty. Tämän pitäisi päteä myös elinkeinopoliittiseen valmisteluun.

On myös tehtävä ero poliittisen ja operatiivisen välillä. Poliittista vastuuta ei pitäisi sotkea Mäntsälän yrityskehitys Oy:lle (MYK Oy) delegoituun operatiiviseen vastuuseen yritysten sijoituspalveluiden tuottajana.

Valitettavasti juuri näin on päässyt käymään.

MYK Oy lausui lentokentän puolesta jo 28.11.2019, ennen kuin kenttää koskeva viranomaistarkastelu oli päättynyt.

Se lausunto oli lyhin ikinä – vain seitsemän riviä – vailla lausunnoille tyypillistä punnintaa puolesta ja vastaan.

Ja vaikka lausunnon takana oli vain MYK Oy:n ei-poliittisin perustein valittu hallitus, lausuntoa on käsitelty kuin se olisi koko kuntaa koskeva poliittinen kanta.

Eikä kantaa sittemmin ole täsmennetty, vaikka hankkeen luonne – kiitos lukuisten muiden lausuntojen – on olennaisesti muuttunut.

Ei siis ihme, että valtaosa valtuutetuista ei halunnut tai osannut ottaa kantaa. Moni kuntavaaliehdokas ei aikuisen oikeasti tiedä, mikä on suunnitellun kentän ansaintalogiikka: onko se purkubetonista tehty penkka vai penkan päälle tuleva kenttä?

Myös kentän koosta on erilaisia näkemyksiä. Osa kuntalaisista näyttäisi jopa kuvittelevan, että jatkossa Kanarialle lennetään omalta kentältä. No, ei varmasti lennetä.

Tarjolla on yksi pienkenttä lisää, vailla sen suurempia talous- ja työllisyysvaikutuksia.

Elinkeinopoliittisia perusteita kentälle ei ole esitetty.

Erkki Laukkanen Päivi Koski kuntavaaliehdokkaita (vas.) Mäntsälä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut