Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Mäntsälän vetovoimatekijät

Väestötutkija Timo Aro kokosi tutkijakollegoidensa kanssa kartan kunnan vetovoimatekijöistä ja julkaisi sen Twitterissä.

Kuva havainnollistaa hyvin vetovoimatekijöiden laajan kirjon taloudesta palveluihin, asumiseen ja ilmapiiriin.

Aron ja kumppaneiden mukaan kunnan väestörakenteen tulisi olla tasapainoinen ja mielellään lievästi kasvava. Mäntsälän kohdalla näin on, vaikka kasvu onkin vähäistä.

Monipuoliset palvelut, joihin asukkaat ovat tyytyväisiä, on tärkeää meille suomalaisille. Näissä on aina parannettavaa, niin Mäntsälässäkin, mutta parannusta voidaan tehdä vain, jos työllisyys on korkea ja kunnan talous kunnossa. Siksi näihin tulee panostaa.

Aron mukaan aluetaloudella on merkitystä, ja se on Mäntsälän etu, kun ollaan Uudellamaalla.

Korkeakoulut ja monipuolinen koulutustarjonta ovat isojen kaupunkien ehdoton vetovoimatekijä. Nämä puuttuvat Mäntsälästä.

Asian haittavaikutusta lieventää pääkaupunkiseudun läheisyys, johon on rautatien ja moottoritien ansiosta hyvät yhteydet.

Aro korostaa yhteyksien tärkeyttä, ja se on Mäntsälän kohdalla kohtalainen vahvuus.

Kohtuuhintainen asuminen ja asuinalueiden viihtyvyys ovat ehdoton vahvuustekijä. Nämä ovat Mäntsälän etuna, mutta paljon voidaan vielä tehdä viihtyvyyden parantamiseksi.

Mäntsälän osalta tämä tarkoittaa myös keskustaajaman ja kylien tasapuolista kehittämistä.

Aro nostaa mielenkiintoisesti esille ilmapiirin ja pitovoiman keskeisenä vetovoimatekijänä. Hänen mukaansa positiivinen, monimuotoinen ja kansainvälinen ilmapiiri ovat vahvuustekijä, mutta negatiivinen ja sisäänpäin kääntynyt suuri haitta.

Miten asianlaita on Mäntsälässä? Varmasti korjattavaa löytyy.

Pitovoimana ovat hyvä elämänlaatu, turvallisuus, lähiluonto, elämykset ja tapahtumat. Nämä ovat Mäntsälän vahvuuksia, vaikka tapahtuma- ja elämyspuolella onkin vielä paljon tehtävää.

Edellä oleva tiivis arvio kunnan vetovoimatekijöistä Aron ja kumppaneiden vetovoimakartan perusteella kertoo, että monet asiat puoltavat Mäntsälän hyvää kehitystä, mutta myös kehityskohteita löytyy.

Näitä on hyvä lähteä parantamaan.

Aaro Harju filosofian tohtori, järjestöneuvos kuntavaaliehdokas (kok.) Mäntsälä