Pääkirjoitus | Nyt on mistä valita

Pasi Huuhtanen

Koronan aiheuttama jatkoaika kuntavaalien ehdokasasetteluun merkitsi runsaampia listoja. Ehdokasasettelua pidennettiin noin kahdella kuukaudella. Syynä oli pelko koronatilanteen pahenemisesta huhtikuulle ja toive tilanteen paranemisesta kesäkuuta kohden.

Mäntsälässä jatkoaika oli merkittävä. Ehdokkaiden kokonaismäärä lähentelee nyt kahtasataa, kun tarjolla on 192 mäntsäläläistä vaaliehdokasta.

Määrä on suuri, lähes joka sadas mäntsäläläinen on ehdolla. Kun luku lasketaan vaalikelpoisista, ehdokkaiden määrä asettuu yhden ja kahden prosentin välille.

Jos Helsingissä ehdokkaita olisi väkilukuun nähden yhtä paljon, kaupunkilaiset saisivat valita noin 6000 valtuustoon pyrkivän joukossa. Ehdokkaita siellä on 1163.

Luvuista näkee. että demokratia on Mäntsälässä lähellä. Valtaosa varmaan tuntee ehdokkaan, jota äänestää.

Näissä vaaleissa on myös ennätysmäärä puolueita ja valitsijayhdistyksiä. Tarjolla on kymmenen puoluetta ja 15 valitsijayhdistystä. Valitsijayhdistyksistä 14 on kuitenkin saman yhteislistan eli Mäntsälän puolesta -ryhmän alla ja yksi niistä erillään.

Joka tapauksessa ehdokaskattaus on poikkeuksellisen runsas. Kuka vielä sanoo, etteivät kuntavaalit kiinnosta.

Toivottavasti paikalliset asiat kiinnostavat myös äänestäjiä. Monesti hoettu totuus on, että pitäisi kiinnostaa. Kunnat päättävät jatkossakin suuresta osasta pakallisesti tärkeitä asioita. Tällaisia ovat esimerkiksi opetukseen ja kouluihin liittyvät asiat.

Myös maankäyttö- ja liikenneasiat ovat suurelta osalta kuntien aluetta, vaikka niissä on viisautta pystyä näkemään myös omaa kuntaa kauemmaksi.

Eivät sosiaali- ja terveysasiatkaan karkaa kunnista ulottumattomiin, kunhan soteen liittyvä demokratia toimii. Kunnanvaltuustoihin valitut ihmiset sote-valtuustoissakin asioista päättävät.

Kilpanumerot on jaettu. Ennakkoäänestys alkaa 26. toukokuuta.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut