Pääkirjoitus | Tanska-voiton jälkeen vaaliuurnille

Pasi Huuhtanen

Mäntsälän Uutiset on kertonut pitkin kevättä ja kertoo kesäkeleilläkin olennaisia asioita kuntapolitiikasta. Käsillä on erikoinen kesä. Kuntavaalit käydään 13. kesäkuuta. Yleensä vaalit on pidetty keväällä ja sitä ennen ne olivat syksyisin. Ennakkoäänestys alkaa jo

Varsinainen vaalipäivä on muuten päivä sen jälkeen, kun Suomen miesten maajoukkue on pelannut ensimmäisen arvokisaottelunsa jalkapallossa. Toivottavasti äänestäjät jaksavat Tanska-voiton jälkitunnelmissa hakeutua uurnille, se nimittäin kannattaa.

Lehti käy laajasti läpi Mäntsälää koskettavia poliittisia aiheita lähiaikoina. Ehdolla olevia puolueita on jo esitelty ja esitellään vielä muuta lehdessä ja lehden nettisivuilla. Ehdokkaat kertovat mielipiteitään lukijan kirjoituksissa ja vaalimainontakin on jo alkanut.

On äänestäjien kuluttajansuojaa tietää ehdokkaiden mielipiteitä mahdollisimman tarkasti etukäteen. Kannat ja lupaukset saavat muuttua. Kun maailma ympärillä muuttuu, on joskus järkevää vaihtaa kantaansa.

Ajatteleva äänestäjä osaa erotella valheelliset vaalilupaukset ja perustellut mielipiteen vaihdot toisistaan.

Vaikka kannat vaihtelevat, äänestäjien oikeus on tietää, mitä hänen ehdokkaansa ajattelee. Toisin päin sanottuna: vaaleihin ehdokkaaksi lähtevällä on velvollisuus kertoa, mitä mieltä hän on paitsi omaa kuntaa koskevista asioista, myös siitä, millaiset arvot hänen päätöstensä pohjana ovat.

Politiikan vastaisuus ajaa politiikkaan pyrkiviä välillä kohtuuttomiin tilanteisiin. Vuosikymmeniä politiikkaa työkseni seuranneena voin sanoa, että erittäin suuri enemmistö valtuustoon pyrkivistä on liikkeellä yleishyödyllisin perustein. Jos ihminen haluaa ajaa omaa etuaan, siihen on paljon helpompia tapoja kuin pyrkiä valtuustoon.

Suurimmalla osalla tuntemistani poliitikoista on tavoite. Tavoite voi vaihdella pienestä paikallisesta asiasta laajaan yhteiskunnalliseen näkemykseen. Usein nämä molemmat löytyvät samasta henkilöstä.

Mäntsälän vaaliehdokkaisiin voi käydä tutustumassa esimerkiksi Mäntsälän Uutisten vaalikoneessa.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut