Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Kriisipalvelu – mitä se on?

Älä hyvä ihminen joudu onnettomuuteen, tulipaloon tai mihinkään muuhunkaan yllättävään vakavaan tilanteeseen Mäntsälässä, sillä kriisiapu on kiven takana.

Autoin ystäväni Terveyskeskuksen päivystykseen ja siellä saimme ensiavun ja lääkityksen kiitettävän nopeasti.

Mutta sokissa ollut ystävä tarvitsi ammattilaisen apua selviytyäkseen jatkosta. Minulla ei ole tietotaitoa hoitaa kriisiin ajautunutta ihmistä. Mistä löydän auttajan?

Olin saanut päivystyksen lääkäriltä kriisipuhelimen numeron, joten soitto siihen.

Keusoten pitäisi päivystää ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Mutta eipä päivystänyt, tai ei ainakaan vastannut. Useamman puheluyrityksen jälkeen luovutin.

Seuraavaksi puhelu SPR:ään. Kaikessa SPR:n toiminnassa ilmoitetaan nopeasta avusta kriisitilanteissa.

Mutta, mutta, SPR:n ihmiset eivät voikaan antaa suoraan apua sitä tarvitsevalle ja pyytävälle, vaan avunpyynnön pitää tulla Keusotelta! Voi, pyhä byrokratia! Ja kun sinne Keusoteen ei saa yhteyttä!

Seurakunnan diakoniatyöstä kuitenkin luvattiin tulla seuraavana aamuna! Ei tullut ketään.

Tiedusteluun, miksi ei kukaan tule auttamaan, oli vastauksena, että asia ei kuulukaan heille, vaan auttaminen on Keusoten vastuulla!

Vihdoin yhteys Keusoteen onnistui ja sieltä vastattiin, että yritetään tulla seuraavana päivänä. Ei tullut ketään seuraavana päivänä. Jälleen luvattiin seuraavana päivänä...

Onneksi pelastaviksi enkeleiksi tulivat omat ystävät ja kunnan työntekijä sekä pappi!

Vaikka kunnan työntekijän toimenkuvaan ei kuulu kriisiavun järjestäminen, hän tunnisti hädän ja iltamyöhään selvitti byrokratian koukeroita ja pappi auttoi kaikessa muussa avun saamisessa.

Suurkiitos heille kaikille, ystäväni on toipumassa!

Miten tilanne Mäntsälässä voi olla tällainen, ettei kukaan ota koppia, kun ihminen todella tarvitsee kriisiapua?

Paljon on hienoja kalvoesityksiä ja prosessikaavioita, mutta se kohde, se avun tarvitsija on hukattu jonnekin. Vastuuta sysätään toiselta toiselle.

Nyt tarvitaan kaikkien tahojen yhteistä työtä ja tilanteen radikaalia paranemista, ettei jouduta V.A. Koskenniemen Elegian sanoihin: ”Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin, yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot.”

Mirja Siljander kuntavaaliehdokas (vas.) Mäntsälä