Vaalikynä: Mäntsälän liityttävä mukaan kuntien ilmastotyöhön

Ilmastonmuutos tulee olemaan ihmiskunnan suurimpia kriisejä lähitulevaisuudessa, mikäli sen etenemistä ei pystytä hillitsemään pikaisella aikataululla.

Suomen vuosikeskilämpötila on noussut 1800-luvun puolivälistä jo yli kaksi astetta. THL tutkii, miten ilmastonmuutos vaikuttaa suomalaisten terveyteen. Muutokset terveyteen tulevat olemaan erittäin ikäviä, jos ei jotain tehdä.

Etenkin seuraavat haitalliset vaikutukset tulevat todennäköisesti lisääntymään tulevaisuudessa: vesivälitteiset epidemiat, vektorivälitteiset infektiosairaudet, helteistä aiheutuvat terveyshaitat, rakennusten kosteusvaurioihin liittyvät sisäilmaongelmat, liukkaiden kelien aiheuttamat liukastumiset, sään ääri-ilmiöiden onnettomuudet ja myrskyt, talvien pimenemisen aiheuttama masennus, palveluiden toimintavarmuuden heikkeneminen, metsäpalojen savuista aiheutuvat terveyshaitat ja siitepölylle altistuminen. Ilmastonmuutoksen vauhti on entisestään kiihtynyt ja mikäli suunta jatkuu nykyisellään, lämpötila nousee Suomessa kuudella asteella vuosisadan loppuun mennessä.

Kansainväliset tavoitteet velvoittavat Suomea hillitsemään ilmaston lämpenemistä. Toimia tarvitaan valtiolta, kunnilta, yrityksiltä ja kansalaisilta. Kunnilla ja kaupungeilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Kaikkien Suomen suurimpien puolueiden kuntavaaliohjelmassa on mainittu ilmastonmuutoksen vastainen työ.

Asia siis tunnistetaan ja tiedostetaan laajasti, mutta valitettavasti toimenpiteet sen eteen näyttävät jäävän ainakin Mäntsälässä täysin olemattomiksi.

Voisikin perustellusti puhua “korulauseista”, jotka näyttävät puolueiden papereilla hyviltä, mutta tosipaikan tullen pää työnnetään syvälle pensaaseen ja ajatellaan, ettei asia kosketa meitä täällä Mäntsälässä.

Vihreiden valtuustoryhmä teki syyskuussa 2018 valtuustoaloitteen Mäntsälän liittämiseksi osaksi Hinku-verkostoa, jota koordinoi Suomen ympäristökeskus SYKE.

Hinku on ilmastonmuutoksen hillintätoimien edelläkävijäverkosto, johon kuuluu jo 77 kuntaa ja viisi maakuntaa. Yhteensä Hinku-alueella asuu yli 2 miljoonaa asukasta.

Hinkun tavoitteena on vähentää kuntien kasvihuonepäästöjä 80 prosenttia vuoden 2007 tasoon verrattuna vuoteen 2030 mennessä.

Tämä tavoite ei kuitenkaan ole sillä tavalla sitova, että kunnalle koituisi jonkinlaisia sanktioita siitä, jos tavoitetta ei aikataulussa saavuteta.

Jo lähes 25 prosenttia Suomen kunnista on siis päättänyt ottaa ilmastonmuutoksen tosissaan ja ryhtyä etsimään ratkaisuja sen hillitsemiseksi.

Vaan ei Mäntsälä. Kunnan viranhaltijat ja asiantuntijat ovat näyttäneet aloitteelle hyvinkin vihreää valoa alusta lähtien, mutta poliittiset päätöksentekijät ovat asettuneet poikkiteloin.

Vihreiden esitys Mäntsälän Hinku-verkostoon liittymisestä kumottiin ensin teknisessä lautakunnassa syksyllä 2019 ja nyt viimeisimpänä myös kunnanhallituksessa.

Ainoat aloitetta äänestyksissä kannattaneet olivat vasemmistoliiton ja vihreiden luottamushenkilöt, siitä huolimatta, että alkuperäistä aloitetta kunnanvaltuustossa kannatti 12 kunnanvaltuutettua.

Ymmärrettävästi eniten huolta vaikutti aiheuttavan se, että Hinku-verkostoon liittyminen lisäisi kunnan kustannuksia.

Tässä keskustelussa kuitenkin unohdetaan se, että ilmastonmuutos tulee vaatimaan kunnilta ratkaisuja ja lisäämään kuntien kustannuksia joka tapauksessa.

Vaikka valtiot onnistuisivat toteuttamaan nykyiset ilmastotavoitteensa, tulevat rajut rankkasateet, myrskyt ja kuivuus tulevaisuudessa lisääntymään. Näihin poikkeustilanteisiin myös Mäntsälän tulisi varautua.

Ilmastotavoitteet tulisi liittää kunnan maankäyttöön, liikennesuunnitteluun, hankintoihin ja energiantuotantoon mahdollisimman pian.

On helpompaa ja edullisempaa ryhtyä suunnitelmallisiin toimiin ajoissa kuin pakon sanelemana myöhemmin. Sitä paitsi energiansäästötoimilla, ruokahävikin vähentämisellä ja ajomatkojen optimoinnilla voidaan myös säästää rahaa.

Mäntsälä markkinoi itseään urbaanina ja luonnonläheisenä suurkuntana.

Hinkuun liittyminen olisi kunnan imagon kannalta vain ja ainoastaan hyödyllistä: se osoittaisi, että otamme ilmastonmuutoksen tosissamme ja olemme valmiita ryhtymään työhön, jotta saamme nauttia monipuolisesta luonnostamme vielä tulevaisuudessakin.

Sanna Kopra yhteiskuntatieteiden tohtori Hannu Salin IT-päällikkö ja NLP Trainer Tuuli Särkijärvi kasvatustieteen kandidaatti, kunnanvaltuutettu kuntavaaliehdokkaat (vihr.) Mäntsälä

Kommentoi