Vaalikynä: Voiko poliitikolta edellyttää syyntakeisuutta?

Helsingin päärautatieasemalla surmattiin maanantaina 19. huhtikuuta pakolaisena Suomeen tullut nuori mies.

Samana päivänä oli Mäntsälän asemalla ollut kärhämä, jolla ei ollut mitään tekemistä Helsingin traagisen verityön kanssa.

Keskiviikkona Mäntsälän kuntapolitiikkapalstalle ilmestyi kuitenkin postaus, jossa nämä kaksi asiaa kytkettiin toisiinsa.

Lisäksi viestiketjun avaaja vaati tapahtumista vastuuseen tahoja, jotka ”haittamaahanmuuttoa puolueenakin kannattavat”.

Pian viestiketjuun tuotettiin myös poliittisesti tarkoitushakuisia yksityiskohtia: Helsingin rautatieasemalla surmattu oli ”suomalainen”, Mäntsälän kärhämä oli ”maahanmuuttajien aiheuttama joukkotappelu” ja maahanmuuttajien piikkiin laitettiin myös pari viikkoa aiemmin Keskustiellä poltetut autot.

Mutta vaikka perjantaina jo varsin laajasti tiedettiin, että näin ei ollut, vahinko oli jo ehtinyt tapahtua.

Yleiseksi käsitykseksi Mäntsälän kuntapolitiikkapalstalla oli tullut käsitys, jossa yhteinen taustatekijä kaikille mainituille ongelmille ovat maahanmuuttajat.

Kun joku sitten tiedusteli, mistä tekijöiden etnistä taustaa koskevat tiedot ovat peräisin, vastaajaa ei löytynyt mistään. Vain se selvisi, että poliisin virallisista tiedotteista ne eivät olleet lähtöisin.

Mutta yleiseen tietoon tapahtumien todellista luonnetta ja kulkua ei vieläkään ole saatettu.

Eikä väärien ja poliittisesti tarkoitushakuisten tietojen levittäminen ole tietenkään johtanut anteeksipyyntöihin levittäjien itsensä puolelta.

Jopa yksittäisen maahanmuuttajan tatuoinneista on yritetty käynnistää ”kuntapoliittista keskustelua”.

Miten näin pääsi taas kerran käymään?

Itse hakisin selitystä varsin ahkerasti tuputetulla käsityksellä ”haittamaahanmuutosta”. Tällä, alun perin perussuomalaisten kuntavaaliohjelmasta napatulla käsityksellä, on sittemmin rodullistettu lähes kaikki kuntapolitiikan keskeiset ongelmat.

Jos jossakin on tehty jotakin haitallista – tapeltu, poltettu auto, vakavammista rikoksista puhumattakaan – lähes varmoiksi syyllisiksi valikoituvat aina maahanmuuttajat.

Ja jos poliisi on tiedotuksessaan niukka tai hidas, käsityksemme haittamaahanmuutosta entisestään vahvistuu. Näin on käynyt myös Mäntsälässä.

Tätä kirjoittaessani Mäntsälän kuntapolitiikkapalsta on täynnä vaatimuksia ”haittamaahanmuuton” hillitsemiseksi.

Ja jos joku tohtii sitä valheelliseksi moittia, huhujen liikkeelle laskijat uhriutuvat ja syyllistävät kriitikkonsa mielipiteen rajoittamisesta.

Syyntakeettomuudella on perinteisesti tarkoitettu kyvyttömyyttä ymmärtää omien tekojensa seurauksia. On siis aika kysyä, millaisten ihmisten kanssa olemme tekemisissä.

Voidaanko huhujen levittäjiä pitää poliittisesti syyntakeisina ihmisinä?

Erkki Laukkanen kunnanvaltuutettu (vas.) Mäntsälä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.