Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Mistä uusia asukkaita Mäntsälään?

Mäntsälän Uutisissa oli 14.4. juttu Mäntsälän huolestuttavasta väestöennusteesta. Jatkanpa pohdiskeluani Mäntsälään toivottavista uusista asukkaista. Keitä tänne oikein halutaan ja keitä ei haluta?

Toistaiseksi keskustelu on ollut hyvin yksisilmäistä.

Lähes kaikissa lehti- ja somekirjoituksissa on peräänkuulutettu toimia, millä kuntaamme saataisiin lapsiperheitä ja hyväpalkkaisia vanhempia, jotka toisivat verotuloja.

Ratkaisuksi esitetään isojen omakotitonttien kaavoitusta ja myyntiä lähinnä kunnan eteläosista.

Mutta eivätkö esimerkiksi eläkeläisten verotulot kelpaa kunnalle?

Olemmeko me eläkeläisinä Mäntsälään muuttaneet jonkinlaisia ”haittamuuttajia”?

Mahtuisiko Mäntsälään myös muita kuin hyväpalkkaisia lapsiperheitä? Keski-ikäisiä lapsettomia? Yksin eläviä? Tai hieman pienituloisempia perheitä kerrostaloon?

Tämän päivän eläkeläiset ovat suurten ikäluokkien edustajia, jotka ovat saaneet olla työelämässä vuosikymmeniä kerryttämässä eläkettä ja ovat siten varsin hyvin toimeentulevia, hyväkuntoisia ja aktiivisia. Tietysti on myös poikkeuksia, kuten kaikessa.

Me saamme joka kuukausi eläkettä, ja kulutamme siitä suuren osan tarjolla oleviin paikallisiin palveluihin. Me emme tarvitse neuvoloita, päiväkoteja, kouluja, kuten jokainen kuntaan syntyvä ja muuttava lapsi.

Suhteellisen pieni määrä vanhuksia joutuu turvautumaan kunnan apuun arkipäiväisessä elämässään.

Me ostamme ruokamme Mäntsälän kaupoista, emme työpaikan läheltä tai työmatkan varrelta. Me käymme paikallisilla kuntosaleilla, emme työnantajan tarjoamissa, työetuun kuuluvissa.

Me käymme kampaamoissa, jalkahoitoloissa, ravintoloissa, kukkakaupoissa, kioskeissa, kirpputoreilla - ja kansoitamme kesäteattereiden katsomot.

Meillä ei ole vaaraa joutua työttömiksi tai pätkäeläkkeelle, ostovoimamme on turvattu.

Sama pätee toki myös moniin muihin kunnassa asuviin, vaikka nyt korostetusti tuonkin esiin eläkeläisen näkökannan.

Olisikohan nyt aika katsoa tätäkin asiaa laajemmin ja ryhtyä miettimään, miten voisimme toivottaa kaiken ikäiset ja perhetaustaltaan erilaiset ihmiset tervetulleiksi Mäntsälään.

Kuntaan rekrytoidaan parhaillaan markkinointivastaavaa, jonka tehtävänä on lisätä Mäntsälän tunnettuutta ja tukea kunnan kasvua markkinoinnin keinoin sekä yritystoiminnan että asukasmäärän kannalta.

Millaiseksi hänen työnkuvansa lopulta määritelläänkään, niin olisi kyllä onnetonta, jos siitä unohtuisivat eläkeläiset ja muut edellä mainitut ryhmät.

Mirja Siljander kuntavaaliehdokas (vas.) Mäntsälä