Vaalikynä: Hepolan ja Myllymäen koulun tilanne

Toimittaja Jesse Helminen käsitteli jutussaan (MU 14.4.) Myllymäen ja Hepolan koulun tulevia mittavia remontteja.

Kunnanhallitus palautti syksyllä Myllymäen koulun tarveselvityksen odottamaan Hepolan koulun tarveselvitystä, toivoen löytyisikö jotain yhteistä parempaa toiminnallista ja taloudellista ratkaisua.

Nyt on selvitykset tehty ja karu totuus on, että niin vuonna 1990 rakennettu Hepolan koulu kuin muutama vuosi aikaisemmin rakennetun Myllymäen koulun alkuperäinen osa on surkeassa kunnossa. Selvitys myös kertoo, että molempia kouluja tarvitaan jatkossakin.

Myllymäen koulun osalta purku ja uuden pienemmän rakennuksen rakentaminen vanhan osan tilalle näyttää väistämättömältä.

Hepolassa pystytään uudelleen rakentaminen ehkä jotenkin välttämään, mutta isoja peruskorjauksia joudutaan tekemään ja lisärakentamista.

On todella valitettavaa, että näin nuoret rakennukset ovat tässä kunnossa.

Varmasti ei ole yhtä syytä, että näin on käynyt, mutta kyllä peiliin on syytä katsoa, miksi meidän julkisten rakennusten tilanne ajautuu tähän.

Suunnittelussa, valvonnassa, materiaaleissa ja kiinteistöjen ylläpidossa ei ole onnistuttu.

Kun lukee Hepolan ja Myllymäen koulun kuntoraportteja, tulee todella huonolle tuulelle.

Raporteissa todetaan, että mikrobit valtaavat alapohjat ja sokkelit, ikkunanpielet vuotaa vettä seinän sisään, katot vuotavat, salaojat eivät toimi ja hulevedet lilluu sokkelia vasten, kun pihan kallistukset ovat väärään suuntaan.

Joudutaan tilanteeseen, että purku on ainut vaihtoehto. Ei näin voi jatkua, jotain on tehtävä.

Valtuustossa on vuosien ajan puhuttu siitä, miksi emme osaa rakentaa elinkaareltaan kestävää rakennuskantaa. Perusrakentamista ilman mitään turhia krumeluureja.

Taloudellinen rakentaminen edellyttää, että käytetään vanhoja perusrakentamisen oppeja. Tuntuu myös ihmeelliseltä ymmärtää, että toistuvasti rakennukset homehtuu, kun sadevesiä ei pystytä johtamaan pois rakennuksista.

Emme me omissa yksityisissä rakennuksissakaan kauan katsele, jo vedet lilluu porraspielessä.

Rakennusten elinkaaren tärkein osa on suunnittelun ja rakentamisen lisäksi rakennuksen hoito ja ylläpito. Tulevia ongelmia aiheuttaviin rakenteisiin täytyy olla valmiutta puuttua heti, kun epäilys herää.

Sanotaan tietysti, että ei ole resurssia. Tämän toteamuksen taakse ei voi toistuvasti piiloutua.

Nämä Hepolan ja Myllymäen koulujen investoinnit kohdistuvat tuleville vuosille 2022–2026. Ne tulevat maksamaan yhteensä noin 16 miljoonaa: Myllymäki 5,5 ja Hepola yli 10.

Mäntsälä 2026 -ohjelmassa on varattu talonrakentamisinvestointeihin noin 4 miljoonaa/vuosi.

Helpolla laskutoimitukselle voi ymmärtää mitä se tarkoittaa muille lisäinvestoinnille, kuten esimerkiksi uimahallin rakentamiselle tällä kaudella.

Kun vielä kokemus osoittaa, että lisäyllätyksiin pitää varautua, niin haastetta riittää.

Tapio Havula kunnanhallituksen puheenjohtaja, kuntavaaliehdokas (kesk.) Mäntsälä

Kommentoi