Pääkirjoitus: Melu on iso ongelma kirkonkylällä

Pasi Huuhtanen

Linnamäen asukkaat ovat kyllästyneet jatkuvaan liikenteen meluun. 150 metrin päässä vajaan sadan omakotitalon alueesta mataa yksi Suomen vilkkaimmista väylistä, nelostie. Meteli on tasainen jyminä, joka satunnaisesti kasvaa lähes korvia huumaavaksi. Näitä hetkiä ei ole paljon, mutta melupiikit stressaavat takuulla asukkaita.

Moottoritien lisäksi läheltä kulkevat myös 140-tie ja oikorata, niin kuin monessa muussakin kohtaa kirkonkylää ja muuta Mäntsälää.

Niin hienoa kuin olikin, että Mäntsälä sai moottoritien ja oikoradan, niin jotain jäi tekemättä. Kunnollinen melusuojaus puuttuu suuresta osasta kirkonkylää. Linnamäki ei ole ainoa alue, joskin pahimmasta päästä.

Mäntsälässä on monin paikoin, eletty pitkään tilanteessa, jossa liikenteen melu on aina läsnä, ehkä paria aamuyön tuntia lukuun ottamatta. Paikoitellen meteli on niin kova, että se pitää ihmiset sisätiloissa hyvilläkin keleillä.

Eläkkeelle jäänyt kaavoitusjohtaja Lauri Pouru toi useaan otteeseen esille kirkonkylän meluongelman. Toivoa sopii, että melun ottavat vakavasti myös nykyiset virkahenkilöt.

Kunta ei juuri ole tehnyt erillisiä melutason mittauksia, vaan meluarviot perustuvat keskimääräisiin, paperilla oleviin lukuihin.

Linnamäen asukkaat haluavat melutason mittaukset omalle alueelleen. Mittaukset maksavat, mutta kuntalaisten hyvinvoinnin kannalta ne ovat perusteltuja. Kuten sanottu, Linnamäki ei ole ainoa melusta kärsivä alue Mäntsälässä.

Onko käynyt niin, että kirkonkyläläiset ovat niin tottuneet meluun, etteivät kuule sitä enää? Tai kuulevat kyllä, mutta eivät havaitse.

Tällaiselle ihmiselle tekee oikein hyvää mennä oikeasti hiljaiseen paikkaan. Hiljaisuus saattaa aluksi pelästyttää, mutta siitä oppii pian nauttimaan.

Oikeaa hiljaisuutta haluava ei juuri löydä sopivia asuinpaikkoja Uudeltamaalta. Melutaso pitää kuitenkin saada niin hiljaiseksi, että ulkona olosta voi nauttia. Satsaus melusuojaukseen on aikaa myöten kannattava sijoitus.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Kommentoi