Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Sanavalinnoilla on väliä

Koronaviruksen levitessä vuoden 2020 keväällä otettiin Suomessa ja muualla maailmalla ripeästi ankarat rajoitustoimet käyttöön. Toimien laajuudesta ja oikeasta toimintatavasta käytiin tiuhaan keskustelua ja sosiaalinen media täyttyi nopeasti itseoppineista epidemiologeista, mutta jokainen eli samassa epävarmuudessa ja uskottiin, että tauti olisi nopeasti selätetty.

Hätäisimmät kuvittelivat, että pian juhlitaan kriisin päättymistä, mutta nyt olemme lähes samassa pisteessä kuin vuosi sitten. Eduskunta jatkoi ravintoloiden sulkutoimia pahimmilla korona-alueilla kolmella viikolla 18. huhtikuuta saakka ja ilmoille on heitetty ajatus jopa ulkonaliikkumiskiellosta.

Olisi mielenkiintoista nähdä, kuinka kieltoa aiotaan esimerkiksi Mäntsälässä valvoa, kun täällä on varmasti tilaa liikkua ulkona, mutta enemmän kannattaa panna merkille millä sanoin kevään sulkutoimia kommentoitiin.

Sisäministeri Maria Ohisalo kutsui näitä sulkutoimia nimellä ”operaatio loppukiri”. Sanavalinnalle on varmasti hyvät perusteet, sillä suurin osa ihmisistä ei tottele rajoituksia yhtä kuuliaisesti kuin viime keväänä, mutta sanoissa piilee myös vaara.

Ilmoittamalla, että nyt on käynnissä ”loppukiri” syödään ihmisten kärsivällisyyttä jatkaa rajoitustoimien noudattamista tulevaisuudessa. Aivan kuten urheilutermin mukaisesti juoksija käyttää vielä viimeiset voimat maalisuoralla.

Sillä kärsivällisyyttä tullaan vielä tarvitsemaan.

Monelta meni ehkä ohi, mutta pääministeri Sanna Marin ilmaisi huolensa, että voi olla mahdollista, että olemme tässä tilanteessa vielä vuosia. Jo nyt on nähty, kuinka virus on muuntautumiskykyinen ja jos urheilutermein jatketaan, niin rokotuksilla käydään nyt kilpajuoksua muuntoviruksia vastaan.

Olisi siis hyvä, jos kukaan ei nyt tuudittuisi ajatukseen, että nyt on meneillään pandemian viimeinen vaihe, sillä kukaan ei tiedä sitä varmaksi. Loppukirin sijaan olemme edelleen juoksussa ja voimia säästääkseen kannattaa asennoitua siihen, että maaliviivaa tullaan vielä siirtämään useampaan otteeseen.

Jesse Helminen

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.