Pääkirjoitus: Uimahallille saatiin ainakin väliaikainen päätös paikasta, rakntamisesta ei mitään varmuutta

Pasi Huuhtanen

Neljä vuotta sitten ehdoton enemmistö valtuustoehdokkaista oli sitä mieltä, että seuraavan neljän vuoden aikana Mäntsälään pitää rakentaa uimahalli. Vuoden 2017 maaliskuun loppupuolella 127 ehdokasta oli vastannut Mäntsälän Uutisten vaalikoneen kysymykseen aiheesta. Heistä 110 oli osittain tai täysin samaa mieltä siitä, että halli pitää rakentaa valtuustokaudella.

Uimahalli oli myös vaaliteema, jota oikeastaan kukaan ei vastustanut. Jotkut uskalsivat esittää epäilyksiä siitä, että Mäntsälän talous ei kestä uimahallin rakentamista, Niin on käynyt.

Hallin rakentaminen ei ole edennyt millään tavalla neljän vuoden aikana. Suunnitelmia on tehty. Paikkavaihtoehtoja Kapulin yritysalueen lammen vierustasta Hepolan koulun tuntumaan on tutkittu, mutta eteneminen on ollut enimmillään aktiivista puuhastelua, vähimmillään hiljaisuutta.

Sijoituspaikkojen lisäksi on tutkittu muun muassa rahoitusmalleja. Touhuamisessa on ollut sellainen tuntuma, että tutkitaan nyt tätä, kun niin moni hallin haluaa. Kunhan vain rakentamaan ei ryhdytä.

Asian esillä pitämisellä on pidetty uimahallin kannattajat tyytyväisenä. Samalla suunnittelurahoja on tuhlattu yhdentekeviin hankkeisiin. Viime vuoden muunnetun talousarvion mukaan rahaa meni 25000 euroa ja kuluvalle vuodelle menoja on merkitty 50 000 euroa. Tällainen rahankäyttö on varmasti halvempaa kuin uimahallin rakentaminen, mutta kyseessä on hukkaan heitetty raha, kun mitään valmista ei tule

Lähes 16 miljoonan euron hanke on totta kai iso Mäntsälälle. Tosin viime vuonna kunta teki noin yhdeksän miljoonaa euroa paremman tuloksen kuin talousarviossa esitettiin. Koronatuet auttoivat silloin kuntaa ja vastaavaa on tuskin uudestaan tulossa.

Nyt valtuusto on linjannut että halli tehdään jäähallin päätytontille, mikäli joskus rakentamaan ryhdytään. Jos vielä saataisiin rakentamisaika ja -paikka täsmäämään, olisi yksi askel otettu. Toivottavasti yksikään valtuutettu ei ota uimahallia vaaliteemakseen. Siltä lupaukselta on uskottavuus mennyt.

Vaalit on nyt syytä käydä sellaisten teemojen parissa, joiden uskottavuudella on pohjaa. Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien kehittämisen suhteen Mäntsälä kaipaa lisää selkeyttä, esimerkiksi suuntalinjan siihen, säilyykö nykyinen kouluverkko.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Kommentoi