Hannu-Pekka Laidon kolumni: Hymy on hyytynyt

Ei naurata, valitettavasti. Tilanne on tietysti huolestuttava, koska naurun sanotaan pidentävän ikää.

Tällä kertaa en syytä naurun katoamisesta koronarajoituksia. Kehitys alkoi jo hyvän tovin ennen epidemiaa. Puhun telkkarin viihdeohjelmien tason laskusta. Tai muutoksesta, koska voi tietysti olla niinkin, että vika on itsessäni.

En tiedä, mitä mieltä sinä olet aikuisten telkkarissa esittämästä pikkulasten pissa- ja kakkajuttujen tasoisesta ja väkinäisestä, muka rohkeasta kiroilusta, mutta minuun se ei valitettavasti uppoa.

Olen enemmänkin vaivautunut, kun suurena huumoristina pidetty ja arvostettu kirjailija-Tuomas ei pysty lukemaan etukäteen kirjoittamaansa puheenvuoroa, koska oma teksti naurattaa niin, niin valtavasti. Tai kun juontaja-Jenni koettaa puristaa väkinäistä naurua ennen mainostaukoa. Joskus aiemmin tuokin viihdeohjelma oli oivaltavan hauska, mutta nyt laatu tuntuu heikentyneen.

Jotenkin aidosti hyvää mieltä tuovat ohjelmat tuntuvat muutenkin vähentyneen. Komedia tuntuu ohjelmatyyppinä kadonneen. Vai onko vika kuitenkin minussa? Vai koronassa?

Piristävän viihteen hiipuminen tutuilta, perinteisiltä kanavilta liittyy tietysti myös siihen, että iso osa ohjelmatarjonnasta on siirtynyt maksumuurien taakse erilaisille maksullisille suoratoistopalveluille kuten Cmore, Netflix, Viaplay, HBO tai Elisa viihde.

Maksullisen palvelun ja elokuvatarjonnan tilaaminen maksaa helposti reilusti yli kymmenen euroa kuukaudessa. Useamman ostamiseen saa vuositasolla helposti kulumaan toistatuhatta euroa vuodessa, eikä taattua naurua silti taida olla luvassa.

Maksumuurin taakse siirtynyt ohjelmavirta ei taida silti yksin selittää naurun katoamista.

Onko meistä muutenkin tullut liian tosikkoja? Onko sitä myöten myös viihteentekijöiden hauskan tekeminen muuttunut totiseksi ja väkinäiseksi?

Kaikkialta läpi tunkeva kriittisyys on taitanut muuttaa myös hauskan tekemistä ja hauskuuden näkemistä. Milloin muuten näit viimeksi iloisesti yhdessä nauravia lähimmäisiä, jotka tuntuivat nauttivan elämästä ja yhdessäolosta?

Viihteellä ja vapauttavalla naurulla on ollut ihmisten elämässä aina paikkansa – silloinkin kun on ollut todella vaikeaa. Ehkä nytkin kannattaisi koettaa löytää naurun aihetta ahdistuksen keskellekin.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja ja viestintäalan yrittäjä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.