Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ihminen ei ole roskaa – rasismi on

Kävelin Citymarketin ohi ja huomasin yhdessä kaupan pylväässä tarran.

Uteliaisuudesta menin lähemmäksi katsomaan, mikä se oli.

Ensin tarra näytti ihan kivalta, siinä näytti olevan iloisia värejä ja puu.

Vielä lähempää katsottuna siinä olikin teksti, joka sanoi: ”Keep Finland Clean” (pidä Suomi puhtaana). Vieressä oli hahmo, joka näytti esittävän tummaihoista miestä, hirtettynä puuhun.

Tämän suuntaisia tarroja olen nähnyt aikaisemminkin täällä Mäntsälässä ja niistä kaikista kuultaa rasistinen sävy selkeästi.

Olemme näitä tarroja koettaneet siskoni kanssa repiä pois, sillä ne ovat erittäin huolestuttavia ja inhottavia.

Jokainen on varmasti huomannut mustalla spreijatut tekstit ympäri Mäntsälää, muun muassa bussipysäkillä, hautaustoimiston seinällä ja muuallakin.

Näistä on paikallislehdessä kirjoitettu ja netissäkin on keskustelua asiasta käyty.

Toivoisin asiasta enemmän keskustelua, sillä rasismi ei ole mikään olalla kohautettava asia. Se ei tuo turvaa kenellekään, vaan rapauttaa luottamusta kanssaihmisiin.

Rasismi koskettaa kaikkia ihmisiä, ei vain sen uhreja. Rasismi luo rakenteita, jotka sallivat oikeastaan ihan minkä tahansa ihmisryhmän alistamisen ja oikeuksien poisottamisen.

Tämä ihmisryhmä voi olla hyvin laaja, erittäin keinotekoisesti luotu ja se voidaan nähdä erittäin yksipuolisena unohtaen, että me kaikki olemme yksilöitä, emmekä vain jonkin tietyn ryhmän edustajia.

Jonakin päivänä ihminen, joka on elänyt normaalia elämää ilman pelkoa omasta olemisestaan, saattaakin herätä päivään, jossa omana itsenään ei ole turvallista olla. Loppupeleissä se voi olla kuka tahansa.

Jos näitä ihmisiä on hyväksyttävää sortaa, miksi ei myös näitä toisia ihmisiä?

Ihmiset ovat myös hyvin samanlaisia. Esimerkiksi kaikilla meillä on edes jonkinasteinen tarve tulla hyväksytyksi ja kuulua joukkoon. Kaikilla meillä on tarve turvalliseen ympäristöön.

Kun meillä on sellainen ilmapiiri ja sellaiset yhteiskunnan rakenteet, jossa kaikilla on turvallista ja miellyttävää elää ja liikkua, voi olla varma, että myös juuri sinun on turvallista olla täällä, nyt ja aina.

On erittäin hyvä, että keskustelua käydään muun muassa maahanmuutosta. Erilaiset mielipiteet ovat rikkaus ja ne haastavat itse kunkin perustelemaan omia mielipiteitään entistä paremmin.

Kuitenkaan ihmisten vertaaminen roskaan ei ole enää hyvä asia. Näitä on nähty ennenkin historiassa ja myös tänä päivänä. Tällainen ihmisyyden kieltäminen voi johtaa mitä kauheampiin tapahtumiin.

Itseäni mietityttää, että onko ilmapiiri täällä Mäntsälässä sellainen, jossa jokaista yksilöä kunnioitetaan ihmisenä?

Kertovatko nämä kuvitukset bussipysäkeillä jostain, johon kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota keskustelun ja toiminnan tasolla?

Jos jostain Suomi pitäisi puhdistaa, se olisi ehdottomasti tienvarsien tavararoskat, jota löytyy mielin määrin. Myös ne spray-tekstit voisi pyyhkäistä pois, mutta asia on toivottavasti jo hoidossa.