Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Syrjinnästä vapaa kunta

Rasisminvastaista päivää vietettiin viime sunnuntaina. Rasismin ja syrjinnän vastustaminen pitäisi olla sivistyneessä, vapaassa ja demokraattisessa Suomessa aivan itsestäänselvyys, mutta joskus on hyvä hieman muistuttaa asiasta.

Muistutusta tarvitaan aina silloin, kun liikehuoneistojen ja asuintalojen seiniin maalaillaan rasistisia ja loukkaavia ilmauksia ja silloin, kun katukuvan valtaa pienet viestit, jotka kertovat, että kaikki eivät ole tervetulleita tänne.

Suomen punaisen ristin paikallisosaston Markku Remes ilmaisi asian hyvin. Kyse on piilorasismista, kun pyritään viestimään pienin viestein, että vastustetaan yhteisön muuttumista monimuotoiseksi.

Merkittävää on kuitenkin se, että kehyskuntien muuttovoitosta suurin osa on nykyään ulkomaalaisia. Havainnon teki helmikuussa väestötilastoihin erikoistunut Pekka Vuori Helsingin kaupungin kaupunkitietoyksiköstä.

Ilman vieraskielisten tuomaa muuttovoittoa väestönkasvu olisi kehyskunnissa ja myös Mäntsälässä vuosina 2015–2019 jopa kääntynyt laskuun.

Hallintojohtaja Esa Siikaluomaa puhuikin aivan asiaa, kun hän painotti, että kunnan täytyy olla positiivinen ja viestiä sellaista asennetta, että tänne ovat kaikki tervetulleita. Mäntsälä on omissa laskelmissaan sitoutunut maltilliseen väestönkasvuun, joten se olisi suorastaan hukkaan heitettyä potentiaalia, jos kaikkien kuntaan tehtyjen investointien ja markkinointiponnistelujen jälkeen kunnan yleinen asenne olisi nurkkakuntainen ja sisäänpäin lämpiävä.

Tänne olisi nimittäin haluja muuttaa jopa Suomen rajojen ulkopuolelta ja sen pitäisi olla erinomainen uutinen. Sen vuoksi jokainen rasistinen tarra tai ilkivalta vaikuttaa välittömästi yhteisön ilmapiiriin, mutta myös välillisesti koko kunnan maineeseen. Juuri siksi täytyy nostaa hattua kunnalle siitä, että pelkästään rasisminvastaisten korulauseiden sijaan kunnan tekniset palvelut ovat aloittaneet tarrojen aktiivisen siistimisen katukuvasta. Se on konkreettinen teko, joka viestii sitä, että kunnassa välitetään yhdenvertaisuudesta ja kunnan maineesta.

Jesse Helminen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.