Vaalikynä | Kunnan sakkomaksuista miljoonalasku

Mäntsälän kunnan työttömyysaste on perinteisesti ollut selvästi alle maan keskiarvon. Mutta tilanne on muuttumassa. Työmarkkinatuen sakkomaksuista on tänä vuonna tulossa miljoonalasku.

Mikä ihmeen sakkomaksu?

Sakkomaksuilla tarkoitetaan kunnan osarahoittamaa työmarkkinatuen osaa. 300–1000 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatukiosuuksista kunta maksaa 50 prosenttia ja yli 1000 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatukiosuuksista 70 prosenttia.

Vielä 10 vuotta sitten Mäntsälän sakkomaksut olivat noin parisataa tuhatta euroa vuodessa.

Mutta vuodesta 2014 lähtien nousu on ollut nopeaa ja viimeisen vuoden Mäntsälän sakkomaksut kasvoivat lähes tuplasti maan keskiarvoon verrattuna.

Kansaneläkelaitoksen mukaan Mäntsälän sakkomaksut viime vuodelta olivat 874 985 euroa.

On varmasti totta, että pandemia ja sen mukanaan tuoma taloudellinen taantuma ovat myötävaikuttaneet sakkomaksujen kasvuun. Mutta siitä huolimatta ne on maksettava.

Mitä pitäisi tehdä?

Sakkomaksun ajatus on patistaa kuntia työllistämään, kouluttamaan ja kuntouttamaan pitkäaikaistyöttömiä.

Mutta pitkäaikaistyöttömyyden kasvun myötä yhä suurempi osa on jäänyt vaille aktivoivia toimia. Ja jatkossa, ellei mitään uutta keksitä, tämä kehitys vain voimistuu.

Tätä kehitystä hallitus yrittää taklata vuoden alussa käynnistämissään työllisyyskokeiluissa. Niihin osallistuu yhteensä peräti 25 aluetta ja 118 kuntaa.Mäntsälä ja Keski-Uusimaa eivät kokeiluun päässeet. Siksi Mäntsälä tarvitsee oman ohjelmansa pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi.

Olemme sitä mieltä, että aktiivisen toiminnan rahoittaminen on aina sakkomaksuja parempi vaihtoehto sekä kunnan että pitkäaikaistyöttömän kannalta. Se, että aktivoinnin sijasta maksettaisiin entistä enemmän sakkoja, voimistaisi virtaa työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Voi olla, että Mäntsälän päättäjät eivät ole vielä mieltäneet vastuutaan pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa.

Mutta sitä suuremmalla syyllä tämä haaste olisi nyt nostettava kuntapolitiikan pöydälle. Ilman kunnan omia toimia tämä ongelma ei katoa, vaan kasvaa.

Mistä pitäisi aloittaa?

Mäntsälän kunnan työllisyyden edistämisen toimenpideohjelma vuosille 2018-2021 on joka tapauksessa tulossa pian päivitettäväksi.

Sen työn yhteydessä on myös ratkaistava keinot aktivointiasteen nostamiseksi..

Jos aktivoinnin tielle ei nyt lähdetä, pari vuoden päästä sakkomaksuja maksetaan jo useita miljoonia. Toivottavasti kunta ja kuntapoliitikot ottavat kopin tästäkin asiasta.

Erkki Laukkanen Esko Tattari kuntavaaliehdokkaita (vas.) Mäntsälä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut