Pääkirjoitus: Nälkätaiteilijan myytti

Sanasta ”kulttuuri” tulee valitettavan usein monelle ensimmäisenä mieleen tylsät taidenäyttelyt, ooppera tai post-modernismi. Kulttuurin nähdään olevan jotain muusta yhteisön toiminnasta ja etenkin taloudellisesta toiminnasta irrallista itsensä toteuttamista, jonka pariin hakeutuvat siitä kutsumustaan hakevat.

Nyt olisi korkea aika päivittää tuo mielikuva, sillä kulttuurialasta on kehittynyt Suomessakin varteenotettava työllistäjä.

Kulttuuri ja luovat alat eivät ole olleet enää pitkään aikaan taloudellisestakaan näkökulmasta pienimuotoista. Vuonna 2016 kulttuuriala tuotti jo 3 prosenttia Suomen talouden bruttoarvonlisästä, kulttuurialojen osuus kokonaiskulutuksesta oli lähes 5 prosenttia ja Suomessa oli yli 17 000 kulttuurialan yritystä, joiden liikevaihto oli yhteensä yli 12,5 miljardia euroa. Tästä tapahtuma-alan liikevaihto oli toissa vuonna noin 2,35 miljardia euroa.

Luvut olivat vielä kasvamaan päin ennen kuin koronakriisi pisti koko alan polvilleen.

Vuoden 2020 toisella neljänneksellä liikevaihto supistui taiteiden, viihteiden ja virkistyksen toimialaluokassa edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta lähes 40 prosenttia. Vastaavana ajankohtana kaikkien muiden palvelutoimialojen liikevaihto supistui noin 16 prosenttia.

Ei siis mikään ihme, että esittävien taiteiden tekijät jakavat ahdinkoaan sosiaalisen median päivityksissä, sillä suoratoistetut keikat eivät pysty korvaamaan kokonaista konserttikiertuetta.

Myöskään suoratoistosta ei ole paikkaamaan peruttujen esitysten aiheuttama taloudellista tappiota, sillä esimerkiksi Spotify maksaa vain vaivaiset 0,003 euroa yhdestä kappaleen soittokerrasta. Artistit tienaavat siis noin 0,03–0,06 euroa, kun käyttäjä kuuntelee artistin koko levyn.

Koronakriisi on vaikuttanut vakavasti talouteen, mutta joitain aloja se on kohdellut erityisen kovakouraisesti. Esittävistä taiteilijoista on nyt tullut omasta tahdostaan riippumatta nälkätaiteilijoita.

Toivotaan, että kesällä pääsisimme jo taide-elämysten pariin.

Jesse Helminen,

kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.

Kommentoi