Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Keusote vastaa kuntalaisten huoleen terveyspalveluista

Julkisuudessa on ollut useita kriittisiä mielipidekirjoituksia Keusoten terveyspalveluja kohtaan. Huolet ovat aiheellisia, ja niihin tehdään korjaavia toimenpiteitä.

Kritiikki on kohdistunut lääkäri-hoitaja-vastaanottopalveluihin, joissa on vuoden 2020 aikana otettu käyttöön uusi toimintatapa.

Toimintatavan myötä hoitajalle tai lääkärille ei pelkästään varata vastaanottoaikaa, vaan hoito alkaa heti, kun ammattilainen vastaa asiakkaan yhteydenottopyyntöön tai soittoon. Hoidon jatkuvuuden turvaamiseksi asiakkaalle nimetään hoitovastaava.

Kuluneen vuoden aikana hoitoon pääsy lääkäri- ja hoitajavastaanotolle on parantunut. Vielä alkuvuonna 2020 Järvenpäässä ja Mäntsälässä asiakas odotti kiireetöntä lääkäriaikaa 4–5 viikkoa ja Hyvinkäällä yli kaksi viikkoa ammattihenkilön hoidon tarpeen arvion jälkeen.

Sen sijaan hoitoon pääsyä vaikeuttaa puhelinpalvelun ruuhkautuminen. Yksi kymmenestä soittajasta odottaa kiireettömässä asiassa valitettavan pitkään takaisinsoittoa. Tästä huolimatta, kun todetaan tarve kohdata lääkäri kasvotusten, vastaanotolle pääsee alle viikossa.

Toimintatavan muutoksen avulla kuntayhtymässä toteutuu hallituksen kaavaileman hoitotakuun kiristämistavoite – viikossa hoitoon. Tavoitteeseen pääsy on edellyttänyt merkittävää panostusta etävastaanottoihin ja moniammatillisen tiimin taustatyötä.

Muutoksen toteuttaminen on vaatinut ammattilaisilta paljon. Koronapandemia toi mukanaan lisää muutostarpeita, jotka haastoivat jaksamista, mutta edistivät esimerkiksi etätoiminnan kehittämistä.

Kehittämistyön tuloksena Hyvinkäällä etä- ja läsnävastaanottojen määrä kaksinkertaistui vuoden 2019 noin 50 000 käynnistä yli 107 000 käyntiin vuonna 2020. Kiitos tuloksesta kuuluu osaavalle ja motivoituneelle henkilöstölle.

Päivystyksen käyttö on vähentynyt, mikä on ollut tavoitteena. Toimintaa kehitettäessä on paljossa onnistuttu, mutta myös tehty virheitä. Virheistä on otettu oppia ja niitä korjataan.

Tiedotimme 12.2. hoitaja-lääkäri-vastaanoton puhelinpalvelun ruuhkautumisesta puhelinjärjestelmän teknisen vian vuoksi. Puheluita on pystytty purkamaan, vaikkakin jonossa on esim. Hyvinkäällä edelleen yli 200 puhelua.

Koronatilanne on uudelleen pahentunut, ja henkilökuntaa siirretään koronatorjuntatyöhön, mm. tartunnanjäljitystehtäviin. Takaisinsoittoajat uhkaavatkin uudelleen kasvaa etenkin Järvenpäässä ja Hyvinkäällä.

Puhelinpalvelun toimivuuden parantamiseksi selvitetään vaihtoehtoisia teknisiä ja toiminnallisia puhelinjärjestelmän toimintatapoja.

Tavoitteena on nopeuttaa vastaamista takaisinsoitto-pyyntöihin ja varmistaa, että järjestelmä toimii kysyntäpiikkienkin aikana. Tarvittaessa harkitaan uuden puhelinjärjestelmän käyttöönottoa.

Viimeisen vuoden aikana lääkäri-hoitaja-vastaanottopalveluihin saapuvien puhelujen määrä on kasvanut tasaisesti. Tällä hetkellä vastataan 10 000 puheluun viikossa ja käsitellään noin 1500 sähköistä yhteydenottoa.

Tavoitteena on, että sähköisten yhteydenottojen osuus kasvaisi, sillä yhteydenottotapa nopeuttaa asian hoitamista, asiakas saa vastauksen kirjallisesti eikä hänen tarvitse jäädä odottamaan takaisinsoittoja.

Keusote järjestää koronarokotukset alueensa 200 000 asukkaalle valtioneuvoston määräämässä rokotusjärjestyksessä. Rokoteaineet jaetaan Uudenmaan kunnille asukasmäärän ja sairautensa perusteella riskiryhmiin kuuluvien suhteessa.

Rokoteaineiden jakelua ohjaa HUS. Keusotella on rokotuspisteet kaikissa kuntakeskuksissa.

1.3. mennessä alueen kaikki asumispalveluissa asuvat ikäihmiset on rokotettu Pfizerin rokotteella. Yli 80-vuotiaita kotona asuvia kutsutaan nyt rokotuksiin soittamalla, ja kotihoito rokottaa omat asiakkaansa kotona.

Ikäihmisten ajanvarausta ei ole avattu, sillä saadut rokotemäärät ovat pieniä eikä aikoja olisi juurikaan varattavissa.

Kutsusoitot etenevät kunnissa hieman eri tahdissa, mutta kuntakohtaiset erot tulevat tasoittumaan kahden seuraavan viikon aikana.

Yli 80-vuotiaista on puolet jo saanut ensimmäisen rokotusannoksen. Jos ikäihmisille soveltuvan Moderna-rokotteen saatavuus pysyy nykyisellään, ikäluokka on rokotettu kokonaisuudessaan huhtikuun alkuun mennessä, jolloin siirrytään yli 70-vuotiaiden rokotuksiin.

Keusote on viikosta 7 alkaen saanut AstraZenecan rokotetta, joka ei sovellu yli 70-vuotiaille.

Tämän vuoksi sairautensa vuoksi ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien 60–69-vuotiaiden rokotukset on aloitettu, vaikka 70–79-vuotiaat eivät pääse vielä varaamaan rokotusaikaa.

Monien toiveista huolimatta alle 70-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvia omaishoitajia ei THL:n linjausten mukaan voida vielä tässä vaiheessa rokottaa.

Eri rokotteita saapuu kuntayhtymään yhteensä noin 2 000 kpl viikossa. Rokotuksia laajennetaan eri ikä- ja kohderyhmiin sitä mukaa, kun rokotteiden saatavuus paranee. Rokotusten etenemisestä tulemme viestimään entistä tiiviimmin monissa kanavissa.

Kuntayhtymä on kilpailuttanut alueensa rintasyövän seulontapalvelut. Seulontojen uusi toteuttamistapa on herättänyt ihmetystä, koska kuvaukset eivät välttämättä toteudu omassa kotikaupungissa tai -kunnassa.

Kilpailutuksessa haettiin yhtä toimijaa, joka voi toteuttaa seulontapalvelut kuntayhtymän kaikille asukkaille kohtuullisen matkan päässä kotiosoitteesta.

Palveluntuottajaksi valikoitui Suomen Radiologikeskus Oy, joka toteuttaa seulontoja Riihimäellä ja Helsingissä. Lisäksi Radiologikeskuksella on käytössään liikuteltava kuvausrekka, joka siirtyy määrä-ajaksi sovittuun osoitteeseen.

Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kotiin postitettavalla kirjeellä, jossa on ehdotus seulontapisteestä.

Hyvinkääläisille tarjotaan ensisijaisesti kuvausta Riihimäellä, järvenpääläisille ja tuusulalaisille Helsingissä ja liikuteltavaan rekkaan ehdotetaan tutkimusaikaa nurmijärveläisille, mäntsäläläisille ja pornaislaisille.

Seulontakutsussa kerrotaan, miten tutkimuksen ajankohdan ja toimipisteen voi vaihtaa. Vaihtoehtoina ovat kaikki Radiologikeskuksen toimipisteet.

Kuvausrekkojen toimintaa ja käyttäjäkokemusta seurataan, sekä tarvittaessa rekkojen käyttöä laajennetaan.

Kuntayhtymä on hyvin tietoinen kuntien taloudellisesta tilanteesta ja haluaa kantaa siinä oman vastuunsa.

Palveluja kehitettäessä otetaan huomioon, että asukkaiden veronmaksukyvyn ei voida olettaa jatkuvasti lisääntyvän.

Kehittämistavoitteena on, että eri palvelumuodot edistävät parhaalla tavalla käyttäjänsä terveyttä ja hyvinvointia, ja ovat samalla taloudellisesti kestävää toimintaa.

Pandemian alkamisesta on näinä päivinä kulunut noin vuosi. Kuluneen vuoden aikana olemme toimintatapoja kehittämällä voineet turvata koronaepäilypotilaiden sujuvan hoidon ilman, että Keusoten alueella on syntynyt ns. hoitovelkaa kiireettömän hoidon viivästymisestä perusterveydenhuollossa.

Terveydenhuollon ammattihenkilöitä tarvitaan tällä hetkellä enenevästi tartunnanjäljitykseen ja rokotustoimintaan. Samanaikaisesti olemme kyenneet toimimaan ilman toimintojen supistuksia, toistaiseksi.

Henkilöstä tarvitaan lisää koko Uudenmaan alueella. Lisähenkilökuntaa rekrytoidaan, mutta sen saatavuus on vaikeutunut.

Tartunnanjäljitys on keskeinen osa pandemian torjuntaa, mutta vain koronarajoituksia ja suosituksia yhdessä noudattamalla selätämme pahentuneen tautitilanteen.

Susanna Pitkänen palvelujohtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen johtaja Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusote