Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasse Herralan kolumni | Kielikuvia ladun vierestä

Pohjoismaisten lajien MM-kisoja seuratessa oppii uusia kielikuvia vai mitä ne sitten ovatkaan. Lapsuudessa kuunneltiin radiosta Pekka Tiilikaisen sinivalkoisia selostuksia. Hän osasi maalata sanoin kuvan, ei tarvittu televisiota.

Nyt selostajien runsassanaisuus jopa kyllästyttää, varsinkin, kun samaa asiaa toistetaan saman kisan aikana. Ensi sen sanoo asiantuntija ja sitten selostaja tai toisinpäin.

On katsojan aliarvioimista täyttää tajunta liiallisella puheella. Televisio näyttää paljon enemmän!

Heti lähdössä tuntuu oudolta, kun kilpailijat lähtevät liikenteeseen. Joskus heillä kuuluu olevan terävä jalka. En enää ihmettele, että kaadutaan, jos mennään mukaan liikenteeseen. Lisäksi terävä jalka tökkää lumeen.

Jokaisessa kisassa selostetaan, miten hiihtäjän tulee olla hereillä. Onko repussa herätyskello?

Missä kaikki tarvikkeet kannetaan, kun kisaajilla ei näy mukanaan reppua. Heillä on ainakin eväät, kaasua (kaasupullo?), repussa pitäisi olla vielä voimia ja joskus he jäävät pussiin. Onko kyse roskapussista, paperisäkistä vai muovipussista?

Peli on tosi kovaa. Otetaan piikki(paikka?) ja joskus viedään päänahka. Nyt tosin Suomen joukkue näyttää tyytyvän hiusten leikkaamiseen. Joskus hiihto on tervanjuontia.

Aika harvoin hiihtäjät sentään lyövät toisiaan. Tosin venäläishiihtäjä yritti lyödä Mäkeä ja ainakin tuuppasi kumoon.

Alla saattaa olla jäätävä kalikka. Voiko kalikalla yleensä hiihtää? Kalikan voi ymmärtää, jos koko ajan on jahti päällä. Voihan sillä heittää.

Mitä kaasulla tehdään hiihtäessä? Joskus kaasua käytettiin suksen pohjan lämmittämiseen, mutta eihän hiihtäjä tee sitä kesken kisaa.

Onkohan sitten niin kuin armeijassa torstai-iltaisin, että luonnonkaasulla yritetään saada vastustaja jäämään myrkytyksen pelossa.

Kisassa tarvitaan kotitaloudessa käytettäviä esineitä tai huonekaluja: kantti(nauha?), hyllylle hiihdetään. Onko kyse astiahyllystä vai kirjahyllystä? Miten sinne kesken kisan hiihdetään.

Kirurgia on kehittynyt valtavasti: mäkihyppääjä laskeutuu uudella jalalla eiliseen verrattuna. Ihan koko jalanko vaihtoivat edellisenä yönä?

Äidinkielen opettajani pyörisi haudassaan, jos kuulisi ihmistä kutsuttavan se. Kieli kehittyy ja muuttuu. Täytyy sopeutua.

Kirjoittaja on opetusneuvos.