Vaalikynä | Mäntsälässä tarvitaan autoa

”Miksi kaikilla pitäisi olla oma auto? Eihän kerrostalossakaan kaikilla ole omaa hissiä.” Näin kysyy vasemmistoliiton Li Andersson. Käsittääkseni missään ei ole väitetty, että kaikilla pitäisi olla oma auto. Mielestäni hallinnon tehtävä ei myöskään ole vastata tähän kysymykseen kuluttajien puolesta.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen asettama tavoite liikenteen päästöjen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä on vähintäänkin kunnianhimoinen ottaen huomioon henkilöautojen määrän kasvun.

Vuosien 2011 ja 2018 vertailussa liikennekäytössä olevien henkilöautojen määrä kasvoi 170 000:lla ja väestö kasvoi samalla tarkasteluvälillä 120 000:lla.

Vuonna 2018 tieliikennekäytössä ollut henkilöauto oli keskimäärin 12 vuotta vanha ja hiilidioksidipäästöt 157 grammaa per ajettu kilometri. Hallitus on asettanut porkkanaksi latauspisteiden määrän kasvattamisen ja keppinä toimii korotettu bensiinin hinta. Tosin nyt keppiä pyritään vahvistaa ruuhkamaksuilla.

Mäntsälän asukastiheys on 35,78 asukasta neliökilometriä kohden. Verrattain isossa kunnassa etäisyydet ovat pitkät ja esimerkiksi terveydenhuollon palveluiden siirtyessä enenevissä määrin Hyvinkäälle on oman auton omistaminen ja käyttö lähes välttämätöntä.

Latauspisteet palvelevat uusien sähköautojen käyttäjiä eikä vielä ole markkinoilla käytettyjä sähköautoja, jotka voisivat korvata olemassa olevia polttomoottorilla varustettuja henkilöautoja. Ruuhkamaksut osuisivat erityisesti Mäntsälän asukkaiden kukkaroihin.

Mäntsälän tulee kehittää joukkoliikennettä sekä lähialueen palveluita. Trendi on ollut kuitenkin huolestuttava, kun lähikouluja lakkautetaan eikä julkinen liikenne ulotu läheskään kaikkien hyödynnettäväksi.

Mäntsälä on kuitenkin ollut edelläkävijä esimerkiksi kaasuautojen tankkausaseman ja myynnin osalta.

Vaikeassa yhtälössä Mäntsälän tulee tukea kylien palveluita ja varmistaa terveysaseman säilyminen.

Sähköisten palveluiden kehittäminen, yhteiskäyttöisten henkilöautojen hyödyntäminen sekä etätyön edellytysten parantaminen on tulevaisuuden kannalta tärkeää.

Harri Kuokkanen (kesk.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut