Pääkirjoitus | Kunnanjohtajalla riittää tekemistä

Pasi Huuhtanen

Mäntsälään haetaan uutta kunnanjohtajaa.

Nyt mitataan kiinnostavuutta. Kuinka paljon hakemuksia tulee? Kuinka hyviltä ehdokkailta?

Lähtökohtaisesti Mäntsälän pitäisi olla kiinnostava. Olemme osa pääkaupunkiseutua ja pinta-alaltamme iso. Mäntsälässä on potentiaalia. Ei kyllä pelkästään sitä, sillä on Mäntsälän mahdollisuuksia jo toteutettu.

Harhanäkyjä näkemättömälle visionäärille on joka tapauksessa paikka auki, toteuttamaan seuraavia askelia.

Miten hakijoihin vaikuttaa se, että kyseessä on kuuden vuoden määräaikaisuus?

Tämän ei pitäisi olla varteenotettavalle hakijalle ongelma. Kuusi vuotta on kohtuullisen pitkä aika hidasliikkeisessä paikallispolitiikassakin. Lisäksi tehtävään voi tulla valituksi uudestaan, mikäli halu jatkopestiin on molemminpuolinen.

Kunnanjohtajan työ ei ole vähään aikaan ollut eläkevirka. Sitä voi kuvata muutosjohtajan pestiksi, niin on ollut jo jonkin aikaa.

Muutamia vuosia sitten puuhattiin isoa kuntaliitosta Keski-Uudellemaalle. Vaikka siitä ei mitään tullutkaan, merkitsi suunnitelmien esilläolo tietynlaista muutoksen aikaa.

Sote-uudistusta on kaavailtu yli kymmenen vuotta. Mäntsälä on Keusotessa osana sote-kuntayhtymää, eli muutosta on ollut tässäkin.

Kuntien suoraan päätettävissä olevan rahan osuus vähenee, mutta esimerkiksi kunnanjohtajan valta ei vähene suhteessa yhtä paljon. Suuri osa vastuusta sote-asioissa on kunnilla, ei operatiivisella tasolla, vaan edunvalvonnan kautta.

Jotkut kuntapuolen johtajat, näkyvimpänä esimerkkiä Helsingin rakkikoira, pormestari Jan Vapaavuori ovat monessa esillä. Toki Vapaavuorella on Suomen suurin kunta johdettavanaan

Kunnan johdolla pitää olla jatkossakin sanansa sanottavana ja valtaa sote-palvelujen järjestämisessä. Kyse on myös siitä, kuka vallan ottaa. Olemalla aktiivinen maakunnan soteen, verkostoitumalla ja vaikuttamalla kunnan johto pystyy pitämään oman kuntansa puolia.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut