Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kuntalainen kumppanina tuo lisää virtaa hankkeisiin

Haluaisitko sinä kuntalaisena osallistua enemmän kunnan kehittämiseen? Olemmeko riittävästi tietoisia siitä, mitä asioita kunnassamme on vireillä?

Kuntalain mukaan valtuuston on huolehdittava asukkaiden osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista kunnan toimintaan. Niin Mäntsälässäkin toimitaan esimerkiksi erilaisten neuvostojen kautta.

Meillä on myös ”Osallistu ja vaikuta” -nettisivu, jonka kautta kuka tahansa voi antaa palautetta tai tehdä aloitteen. Ulospäin nettisivu näyttää innottomalta, vaikka taustalla toimittaisiinkin mallikkaasti.

Se millä tavalla kuntalaisena voi olla ideoimassa, suunnittelemassa ja kehittämässä kuntaamme vaikuttanee siihen, miten kiinnitymme asuinalueeseemme ja tunnemme sen omaksemme.

Yleensä siitä tulee hyvä mieli, kun voi sanoa, että olen ollut kuntalaisena osaltani vaikuttamassa jonkin hankkeen toteutumiseen.

Kunnan ”Osallistu ja vaikuta” -sivuston viestintää kannattaisi tehostaa luomalla siihen aktiivinen ja pirteä ote. Meillä tehdään kehitystyötä muun muassa palveluihin, rakentamiseen ja asuinympäristöön liittyen.

Olisiko mahdollista linkittää sivustolle eri vaiheissaan olevat hankkeet käsittäen ideoinnin, suunnittelun ja toteutuksen?

Samalla sivustolla olisivat myös kuntalaisille kohdennetut hankekohtaiset kommentointipyynnöt.

Näin lukija saisi yhdeltä sivustolta kerralla käsityksen siitä, mitä hankkeita kunnassa on parhaillaan meneillä, ja hän voisi osallistua itseä kiinnostaviin projekteihin.

Ehdotan myös, että kuntaan perustettaisiin asukaskehittäjäpooli, johon halukkaat kuntalaiset voisivat ilmoittautua. Toiminta olisi vapaaehtoista, eikä poolin jäsenten määrä olisi rajattu. Kukin voisi osallistua itselle mielenkiintoisen aiheen kehittämiseen.

Viranhaltijat voisivat myös kutsua asukaskehittäjiä erilaisten teemojen pohdintaan jo hankkeiden ideointi- ja suunnitteluvaiheessa.

Poolin jäsenet toimisivat siten osaltaan hankkeiden kehittäjinä ja ensiarvioijina sekä asukaskokemuksen välittäjinä. Näiden lisäksi voisimme vahvistaa kuntalaisten vaikutusvaltaa taajamien tai kylien kehittämisessä.

Ratkaisuna voisi olla, että kunnan talousarvioon muutoinkin varatusta investointimäärärahasta korvamerkittäisiin tietty määräraha taajamien kehittämiseen.

Kyläläiset itse päättäisivät siitä, mihin he haluaisivat kohdentaa tämän määrärahan kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Tällä keinolla laajentaisimme kuntalaisten vaikuttamisen mahdollisuuksia esimerkiksi katujen, viherrakentamisen, puistojen ja kiinteistöjen alueelle. Tämä olisi myös jatkoa vuonna 2019 aloitetulle osallisuuden toimintatavalle.

Kenties nämä ehdotetut kehittämisratkaisut lisäisivät keskustelua kuntalaisten ja kunnan viranhaltijoiden välillä ja vahvistaisivat kuntalaisten osallistumisen mahdollisuuksia.

Kysehän on pitkälti siitä, että me kuntalaisina voisimme vaikuttaa hankkeisiin hyvissä ajoin ennen päätöksentekoa.

Pirjo Vainio TtM, eMBA (kok.)