Omaishoitaja Matti Ahonen puuttui mielipidekirjoituksessaan (MU 10.2.) todella tärkeään asiaan.
On täysin totta, että vain vähemmistöllä omaishoitajista on virallinen status, vaikka hoitosuhde on useimmiten ympärivuorokautisesti sitovaa ja vaativaa työtä.
Ahonen totesi kirjoituksessaan, että omaishoitajat on siirrettävä työterveyshuollon piiriin.
Omaishoitoa koskevaan lainsäädäntöön tuli useita muutoksia 1.7.2016 alkaen. Näin ollen kunnan on tarvittaessa järjestettävä omaishoitajille valmennusta ja koulutusta hoitotehtävää varten.
Samoin kunnan on tarvittaessa järjestettävä omaishoitajalle hyvinvointi- ja terveystarkastuksia sekä hänen hyvinvointiaan ja hoitotehtäväänsä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja.
Hyvinvointi- ja terveystarkastukset ovat maksuttomia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 5 §:n 1 kohdan perusteella.
Omaishoitajat ovat valitettavan usein vaarassa uupua itse, joten heidän terveydestään ja toimintakyvystään on huolehdittava.
Omaisten ja läheisten uupuminen puolestaan on yhteydessä laitoshoitoon hakeutumiseen. Uupumisriski on epäilemättä kasvanut koronapandemian myötä voimakkaasti lisääntyneen yksinäisyyden vuoksi.
Kaiken kaikkiaan omaishoidon lisääminen on kannatettava asia. Omaishoidon tukeen on kuitenkin saatava riittävät resurssit niin Mäntsälässä kuin muissakin kunnissa.
Jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyy kiinteästi lakisääteisten vapaapäivien pito ja mahdollisuus virkistymiseen, kuntoutukseen, kotipalveluun sekä terveystarkastuksiin.
Myös vertaistuella on suuri merkitys monen omaishoitajan elämään. Hyväksyvä ilmapiiri ja osallisuuden kokemus edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia ja ennalta ehkäisevät yksinäisyyttä ja uupumista.
Useimmiten omaishoitoa on tarpeen tukea myös kotipalveluilla. Onhan koti usein mieluisin ja paras paikka asua silloin, kun tarvittavat palvelut ja tuki tarjotaan kotiin.
Tällöin on varmistettava riittävät palvelut ja suunniteltava ne siten, että toimintakyvyn ylläpidosta sekä arjesta selviytymisestä pidetään hyvää huolta.
Kotihoidon pitääkin olla kokonaisvaltaista hoitoa, joka vastaa ihmisen fyysisiin, psyykkisiin, sosiaalisiin ja hengellisiin tarpeisiin toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja kuntouttamiseksi.
Pertti Lahti KM, toiminnanohjaaja (kd.)