Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Työnhaun sanamagiaa

Nuorten kesätyöhaastatteluja seuratessa työllisyyskoordinaattori neuvoi nuoria kirjaamaan kaikki työpaikkansa jo nyt ylös ansioluetteloonsa. Lisäksi nuorilta kysyttiin sosiaalisen median käytöstä ja harrastuksista, koska niiden kautta saadusta osaamisesta voi olla hyötyä työnhaussa.

Neuvoja ei voi moittia, sillä ne ovat varmasti osuvia, mutta haastattelut ilmensivät hyvin työelämän ja työnhaun murrosta, jossa yksilön täytyy koulutuksen lisäksi osata vielä erikseen mainostaa omaa osaamistaan.

Työnhaku on muuttunut aivan omanlaiseksi kilpailuksi. Hakijan täytyy osata vastata kysymykseen ”miksi haet tätä työtä?” jotenkin muuten, kuin vain kertomalla se yksinkertainen tosiasia, että työtä tehdään palkan vuoksi.

Töihin halutaan nykyään dynaaminen tiimipelaaja, joka osaa törmäyttää näkemyksensä ja loistaa paineen alla. Työnhausta ja CV:n rakentamisesta on tullut konsulttikielen villi viidakko, jonka lait täytyy oppia jo nuorena.

Sen lisäksi, että työnhaun sanamagia koskee vaadittavia ominaisuuksia, on vieraskielisillä sanoilla korvattu aivan päteviä suomalaisia ammattinimikkeitä.

Karkeimpana ehkä pikaruokayhtiön ”sandwich artist”, mutta myös asiakaspalvelutyössä toimivat ovat alkaneet kutsua itseään brändäyksen maailmassa nimikkeellä ”customer service specialist”. Miten tähän on ajauduttu?

Yksi selitys voi olla työurien pirstaloituminen. 50-luvulla syntyneiden ei tarvinnut brändätä itseään kansakoulun jälkeen ”manual labour specialist” nimikkeellä, sillä pelkkä ”työläinen” riitti. Työurat suorittavan työn parissa yhden yhtiön palveluksessa kestivät parhaimmillaan parikymppisestä eläkkeelle asti. Nykyään tilanne on toisin, sillä myös kovapalkkaisista ja vakaana pidetyistä töistä on tullut riskialttiita. Nokian sukellus on tästä hyvä esimerkki. Siksi oman osaamisen esittelystä on tullut kilpavarustelua, jossa harrastusten esittelykin katsotaan eduksi, jos ne ovat työtehtäviä tukevia.

Jesse Helminen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.