Hannu-Pekka Laidon kolumni Suliko suomalainen snow how?

Muistatko, kuinka kymmenkunta vuotta sitten puoli maailmaa kävi Suomessa ihailemassa, miten hienosti meillä pärjätään pahojenkin lumisateiden tuiverruksessa?

BBC, CNN ja Al Jazeera näyttivät maailmalle, miten Helsinki–Vantaan lentoasema putsataan puolessa tunnissa ja miten kadut ja tiet aurataan yön tunteina käyttökuntoon. Mikään ei Suomessa pysähdy lumen takia!

Se oli silloin. Enää ei taida ulkoministeriökään markkinoida Suomea snow how’lla.

Mitä ihmettä on tapahtunut? Etenkin eteläisimmässä Suomessa lumesta on tullut paikoin ylipääsemätön ongelma.

Ajoin tammikuun lopussa 960 kilometriä Lapin reunamille Pelkosenniemelle. Lunta oli etelässäkin tuiskuttanut yön aikana 10–15 senttiä ja moottoritielläkin oli käytössä vain oikean kaistan ”ajoura”.

Yhtään lumiauraa en kohdannut ennen Jyväskylää ja silloinkin vasta kaupungin katuvaloissa! Ensimmäinen valtatietä auraava kuormuri tuli vastaan Pihtiputaalla.

Puolimatkaan asti ohittaminen oli mahdotonta lumen takia ja loppumatkasta se piti unohtaa liukkauden takia.

Eli siinä sitten köröteltiin rauhassa hitaimman mukaan.

No, tietysti välillä muutama uskalikko vaappui riskillä jonon ohi.

Keski-Uudellamaallakin lumi on kiristänyt kuntalaisten hermoja, eikä yksikään virkamies enää edes yritä kehua, että Suomessa lumiosaaminen on huipussaan. Kärsivällisyyttä sentään pyydetään.

Jossakin Etelä-Euroopassa ja valtaosin Pohjois-Amerikassakin lumi on tilapäinen ilmiö, joka pysäyttää koko yhteiskunnan, mutta se sulaa nopeasti.

Suomessa talvi on pitkä vuodenaika, pohjoisessa melkein puoli vuotta. Tilanne on hankala, jos yhteiskunta päättää säästää auraus- ja kuljetuskalustossa, lumenkaatopakoissa ja työntekijöiden palkoissa. Jonnekin ne kustannukset siirtyvät. Eivät ne sula lumen myötä.

Pohjoisessa vastaan tuli toinenkin lumeen liittyvä erikoisuus. Euroopan unioni on yhtenäistänyt ajoratamerkinnät väreiltään valkoisiksi.

Aiemmin Suomessa käytössä ollut keltainen sulkuviivojen väri muuttuu siis EU:n myötä valkoiseksi.

Arvaatko miten käy Lapissa? Aivan, yhtään sulkuviivaa ei ole edes hetkittäin näkyvissä. Olisiko Suomen kannattanut vaatia lumen takia poikkeussääntöä?

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja ja viestintäalan yrittäjä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut