Pääkirjoitus | Kuntatalouden piristysruiske

Valtionvarainministeriö julkaisi huhtikuussa koronapandemian ensimmäisen aallon aikaan julkisen talouden suunnitelman vuosille 2021–2025. Suunnitelmaa päivitettiin ja muutettiin vielä huhtikuun jälkeen, mutta suunnitelmassa mainitaan, että hallituksen sopima kuntatalouden menorajoite ylittyy ja että hallitus korvaa kunnille laajenevista tehtävistä aiheutuvat lisäkustannukset täysimääräisesti.

Rahaa ei silti jaeta avokätisesti ilman velvollisuuksia. Uuden hallitusohjelman päätöksistä oppivelvollisuuden laajentaminen ja hoitajamitoituksen täyttyminen ovat suurimmat menoerät, mutta myös esimerkiksi kotihoidon resursointi ja lastensuojelun jälkihuollon laajennus vievät oman siivunsa kakusta.

Lisäksi tulonmenetyksiä tulee, kun hallituksen uudistama sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksulaki astuu näillä näkymin voimaan 1.7.2021 ja työn vastaanottamisen kannustimien parantamiseksi hallitus päätti alentaa myös kuntien varhaiskasvatusmaksuja.

Mutta on sitä rahaa myös tulossakin: kuntien peruspalvelujen valtionosuuteen tehdään 280 milj. euron kertaluonteinen lisäys, kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta korotetaan 10 prosenttiyksiköllä määräaikaisesti myös verovuonna 2021 ja hallitus sitoutuu purkamaan hoito- ja palveluvelkaa 450 milj. euron kokonaisuudella vuosina 2021–2023.

Toimenpiteet vahvistavat kuntataloutta kokonaisuudessaan noin 865 miljoonalla. Raha ei kuitenkaan ilmesty tyhjästä, vaan taustalla on valtion ja myös kuntien mittavat lainanotot, jotka ovat kulkeneet lähes käsi kädessä.

Aiemmin kuntien lainakanta on pysynyt suhteessa bruttokansantuotteeseen maltillisena, mutta kriisinhoidon myötä tulevina vuosina BKT:n ja lainojen suhde lähenee toisiaan entisestään.

Mäntsälässä aloitettiin jo viime vuoden aikana valmistautuminen talouden sopeuttamiseen. Vaikka halpaa rahaa on nyt valtiolle tarjolla niin, kuntien ei pitäisi silti unohtaa oman talouden hoitoa. Elvytyksellä haetaan kasvua ja jos siitä kelkasta jää, niin pian taloutta täytyy sopeuttaa taas uudelleen.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut