Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tarvitaanko Uudellemaalle yksi lentopaikka lisää?

Mäntsälään suunniteltu lentopaikka sai joulukuussa ympäristöluvan aluehallintovirastolta (AVI). Lupa koskee betonijätteen hyödyntämistä maarakentamisessa sekä toiminnan aloittamista.

Päätös ei kuitenkaan ole lainvoimainen, koska siitä on valitettu hallinto-oikeuteen. Myös aluehallintoviraston asiaa esittelevä virkamies jätti lupapäätökseen eriävän mielipiteen.

Miten tähän on tultu?

Kun keskustelu Malmia korvaavasta kentästä kauan sitten alkoi, myös Mäntsälä halusi kisaan mukaan. Puhuttiin jopa DHL:n suurille rahtikoneille sopivasta kentästä. Kun toiminnan todellinen mittakaava vuonna 2011 paljastui, hankkeesta vetäydyttiin.

Siihen nähden, miten suureellisia mielikuvia ”lentokentästä” on jälleen onnistuttu luomaan, käteen on jäämässä todella vähän: ei lentokenttää, vaan korpikentän kaltainen lentopaikka.

Niitä Uudellamaalla on jo lukuisia. Mutta yksikään niistä ei ole taloudellisesti kannattava. Kuten ei lentokentistäkään, pois lukien Helsinki–Vantaa.

Mistä siis pohja taloudellisesti kestävälle toiminnalle?

Rakennusaikana tulovirtaa syntyy toki purkumateriaalin upottamisesta maahan, mutta senkin option AVI on nyt rajoittanut murto-osaan alkuperäisestä, kaatopaikan kaltaisesta esityksestä.

Yrittäjän oman arvion mukaan valmistuvalle lentopaikalle arvioidaan sijoittuvan vain noin 10 kevyttä lentokonetta, joiden katsotaan pitävän kenttää kotikenttänään.

Eikä enempää ole juuri odotettavissa, sillä lentopaikan valmistuttua – jos sellainen päätetään rakentaa – Malmin pesänjako on jo ohi.

Mitä siis pitäisi tehdä?

Tämä vuosi menee hallinto-oikeuden päätöstä odotellessa. Sen jälkeen asia siirtyy liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) pöydälle. Ja siihen keskusteluun on nyt varauduttava.

Traficom päättää lentopaikan rakennusluvasta kuultaan ensin kuntaa. Kunnan kanta on ratkaiseva, sillä tiettävästi Traficom ei ole koskaan tehnyt kunnan kannasta poikkeavaa päätöstä.

Traficomin on toki arvioitava myös muita, vähemmälle huomiolle jääneitä asioita. Yksi niistä on lentopaikan sijainti Helsinki–Vantaan kentän laskeutumisalueella.

Mitä mieltä sinä olet?

Joulukuussa ennakoitiin, että AVI:n ympäristölupa poikii vilkkaan kuntapoliittisen keskustelun.

Mitään sellaista emme ole havainneet. Vain eräitä hajahuomioita sosiaalisen median palstoilla.

Demokratian kannalta olisikin toivottavaa, että kevään kuntavaalissa ehdolle asettuvat perehtyisivät asiakirjoihin ja ottaisivat kantaa oman ymmärryksensä pohjalta.

Meidän mielestämme lentopaikalle ei ole todellista tarvetta.

Emilia Kankaanpää Liisa Tamminen Erkki Laukkanen kuntavaaliehdokkaita (vas.) Mäntsälä