Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Katoava kansanperinne?

Jos on viettänyt aikaa hieman varttuneempien sukulaisten tai tuttavien kanssa, niin siinä vaiheessa, kun ensilumi sataa maahan, niin joku ottaa varmasti puheeksi hiihtämisen.

Ennen nimittäin hiihdettiin ja paljon. Hiihto on ollut historian saatossa perustavanlaatuinen taito, joka on ollut pakko opetella, jos on halunnut liikkua talvisin pihatietä pidemmälle. Nykyään sitä on vaikea ymmärtää, kun lähes kaikkialle pääsee kätevästi autolla tai julkisilla.

Ja jos ei joskus lumentulon takia pääse, niin silloin aloitetaan syytökset aurausta hoitavaa tahoa kohtaan.

Hiihtäminen on ollut osa suomalaisuutta jo kauan, kuten myös hiihtäjät. Juha Mieto, Marja-Liisa Kirvesniemi ja Mika Myllylä olivat aikanaan ihailtuja ja nykyään kanonisoituja suomalaiseen urheiluhistoriaan. Mitä hiihtämisen suosiolle on tapahtunut?

Lahden doping-skandaalilla on varmasti osansa hiihtourheilun maineen tahraamisessa, mutta ihan tavallisen kuntohiihdonkin suosio on viime vuosina laskenut. Talvella 2009–2010 42 prosenttia suomalaista kertoi käyneensä hiihtämässä, mutta vuonna 2017–18 luku oli 32 prosenttia.

Nykyään valtaosalle ainoa kosketus hiihtämiseen tapahtuu koulussa puoliksi väkisin ja huonoilla varusteilla ja osalla varusmiespalveluksessa; silloinkin käskettynä.

Yksi syy suosion laskuun on olosuhteet. Viime vuosina olemme joutuneet tottumaan Suomessakin leutoihin talviin, jolloin hiihtämiselle otollisia viikkoja on harvassa. Olosuhteet voivat myös johtua siitä, että kun ei ole tarpeeksi hiihtäjiä, niin ei panosteta myöskään latuihin. Silloin on vaikea elvyttää vanhaa kansanperinnettä.

Kunta ylläpitää ja ajaa latuja työaikana, mutta säät eivät työaikaa tunne. Hyviä hiihtämiseen sopivia viikkoja on nykyään vuodessa niin vähän, että ladut olisi hyvä pitää kunnossa myös viikonloppuisin, sillä hyvät olosuhteet vetävät puoleensa.

Vaikka hiihdon suosio on laskussa, niin ei se 34 prosenttia, jotka ilmoittivat hiihtävänsä, ole mikään pieni luku, vaan noin 1,85 miljoonaa suomalaista.

Jesse Helminen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.