Pääkirjoitus | Tervetuloa, parempi vuosi

Pasi Huuhtanen

Usein vuoden vaihteessa ennustetaan alkavasta vuodesta tulevan vielä vaikeampi kuin kuluneesta.

On lohdullista, että tänä vuonna näin ei ole. Talouden ennustetaan kääntyvän nousuun, jos koronarokotukset alkavat toimia toivotulla tavalla. Talous on saamassa toipumiskauden samoin kuin vähitellen myös pandemiatilanne.

Tosiaan vähitellen. Rikkaissa maissa rokotteen uskotaan alkavan tepsiä jo tänä vuonna. Saadaanko koronan torjunta myös alhaisemman tulotason maihin? Köyhemmille valtioille rokotetta olisi saatavilla vasta noin kolmen vuoden päästä. Pandemia uhkaa siis jatkua.

No, yrittäkäämme huolehtia kotimaan koronatilanteesta. Kotoista tilannetta katsellessa on hyvä huomata, että yritykset saavat tuoreella valtioneuvoston päätöksellä lisää avustuksia.

On hyvä, että yrityksistä pidetään huolta. Se auttaa yritysten lisäksi myös palkansaajia.

On myös tärkeää huomata, että yrittäjät eivät selviä kaikista koettelemuksista ilman yhteiskunnan tukea.

Verot eivät ole yrityksille välttämättä kirous, vaan tiukassa paikassa yhteiskunta tarjoaa mahdollisuuden selvitä eteenpäin. Yritykset eivät siis ole ainoastaan antavana osapuolena.

Avustuksilla eläminen ei ole yrittäjien mielipuuhaa, mutta koronakriisin poikkeusoloissa on syytä myöntyä sille, että yhteiskunta voi tarjota myös apua.

Vanha karu sanonta kuuluu: lama rassaa luteet. On myös elinkelvottomia yrityksiä, joita ei ole syytä pitää tekohengityksellä elossa.

Sellaisissakin yrityksissä voi olla takana todellista, sinnikästä työtä. Mutta jos menestymisen mahdollisuuksia ei ole, tukemista on turha pitkittää.

Mäntsälä on menestynyt paikoin erinomaisesti yritystukien jaoissa. Esimerkiksi yksinyrittäjätuen jako alkoi täällä aivan maan eturivissä. Toivottavasti myös jakoon tulleet kehittämisavustukset ja vaikeuksissa olevien maksuongelmaisten yritysten avustukset löytävät Mäntsälästä hakijansa. Avustuksen haku on viisautta, jos siihen on oikeutettu.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut