Lukijalta: Vuosi vaihtuu uusin haastein

Kirjoittaja luettelee tämän vuoden positiivisiksi asioiksi muun muassa kulttuuritiloiksi saneeratun vanhan meijerin (kuvassa oikealla) sekä uuden elokuvateatterin, joka vuosi sitten otetussa kuvassa oli vasta rakenteilla. arkisto/Pasi Huuhtanen

Vuosi vaihtuu ja poikkeuksellinen vuosi 2020 on jäämässä taakse.

Koronapandemian vaikutukset ovat leimanneet meidän kaikkien elämää maaliskuusta lähtien eikä vielä loppua näy.

Koronan aiheuttamat muutokset elämäämme tulevat säilymään pitkään mielissämme. Monia uusia käytäntöjä tulee jäämään käyttöömme sen jälkeen kun taudista aikanaan selvitään.

Yritykset ja yrittäjät ovat joutuneet koville. Onneksi valtiovalta on ojentanut avustavan kätensä niin kunnille kuin yrityksille.

Koronatukea on jaettu Mäntsälässä yrityksille 3,5 miljoonaa, mistä yksinyrittäjien tuen osuus on 0,5 miljoonaa.

Tukien hakeminen ja myöntäminen on hoidettu mallikkaasti Mäntsälässä ja siitä iso kiitos Mäntsälän yrityskehitykselle (MYK) ja kunnan viranhaltijoille. Uskoisin, että myös yrittäjät ovat tyytyväisiä ripeään toimintaan.

Luottamushenkilöille on ollut iso muutos, kun kokoukset on pääosin pidetty etäkokouksina. Teams on tullut tutuksi. Kyllä kokoukset näinkin sujuvat, mutta kyllä niitä fyysisiä kokouksia on pikku hiljaa alkanut kaivata. Etäkokoukset varmasti tulevat jäämään vaihtoehdoksi kokouskäytännöissä.

Vuonna 2020 merkittävin valtuuston päätös oli varmasti Mäntsälä 2026 -talousohjelman hyväksyminen. Tämä 10,5 miljoonan euron paketti viitoittaa myös tulevien valtuustojen päätöksiä vuosiksi eteenpäin.

Monia kunnan imagoon positiivisesti vaikuttavia tekoja olemme vuoden aikana saaneet todeta.

Ehnroosin koulun rakentaminen saatiin lopultakin liikkeelle keväällä. Tämän modernin koulun rakentamisessa on ollut mukana merkittävä määrä paikallisia aliurakoitsijoita.

Huipputason elokuvateatteri Cine Mäntsälä avasi ovensa heinäkuussa. Isot kiitokset täytyy antaa omistajayrittäjille Taina ja Kaj Itämäelle. Tämä oli varmasti haasteellinen vuosi aloittamiselle.

Arto ja Monika Hakala saivat vuoden perinneteko-palkinnon vanhan Meijerin kunnostamisesta hotelliksi. Tulevaisuus tulee näyttämään, mitä kaikkea Meijerin alue voi tarjota.

Kun tähän vielä lisätään kylähistorioista kertovat kyläkirjojen julkaisut Sääksjärven, Hirvihaaran ja Levannon kyliltä niin voi todeta, että paljon positiivistakin on Mäntsälässä tapahtunut vuoden aikana, vain muutamia tässä mainitakseni.

Kannattaa vielä mainita, että Mäntsälä sijoittui viidenneksi Uudenmaan kunnista Kuntaliiton kuntien elinvoimaa mittaavassa elinvoimaindikaattoritilastossa.

Tilasto kertoo kunnan elinvoiman kehityksestä vertailtuna muihin kuntiin. Se kertoo siitä työstä, mitä on tehty elinvoiman vahvistamiseksi.

Alkavalle vuodelle 2021 on leimallista johtavien viranhaltijoiden vaihtuminen. Kunnanjohtaja jää eläkkeelle vuoden kuluttua ja hakuprosessi on jo käynnistetty.

Valtuusto päätti joulukuussa, että Mäntsälä ei halua pormestarimallia. Kasvatus/sivistysjohtajan ja henkilöstöjohtajan sekä markkinointihenkilön haku käynnistyy heti vuoden alussa. Mykissä vaihtuu vetäjät ja Nivokseen jo valittiin uudeksi toimitusjohtajaksi Marko Ahl. Esa Muukka jää eläkkeelle helmikuussa.

Kuntavaalit käydään huhtikuussa. Paljonko päättäjiä vaihtuu on vielä arvoitus ja siinä on kuntalaisilla sanansa sanottavana.

Kannustan lähtemään kuntavaaliehdokkaaksi, ottajia löytyy.

Haluan kiittää menneestä vuodesta ja toivottaa menestyksellistä alkavaa vuotta 2021 kuntalaisille.

Tapio Havula kunnanhallituksen puheenjohtaja (kesk.)

Kommentoi