Pääkirjoitus | Läheistä joulua kaikille!

Kuka muistaa viime joulun?

Tungeksittiin katsomassa sikaihanaa Sirpaa Saarella, kuunneltiin kansainvälisiä joululauluja ja gospelia kirkossa. Ihailtiin Mäntsälän Voimistelijoiden liikuntanäytöstä Riihenmäen koululla. Hämmästeltiin sitä, että Mäntsälään aletaan rakentaa elokuvateatteria.

Joku saattoi manata hikisyyttään täpötäydessä Joulumaassa. En usko, että manaisi tänään vaan olisi iloinen, kun pääsee törmäilemään ja tunkemaan joulukukkatiskillä.

Kansalaiset ovat saaneet sellaisen rokotteen koronaa, että entinen arki on muuttunut etäisiksi muistikuviksi. Tärkeimmät elämän peruspilarit ovat useimmilla kyllä säilyneet eli perhe, työ, opiskelu ja muu arki. Niihin on tullut kuitenkin isoja muutoksia. Melkein kaikki ovat oppineet ajattelemaan, että ystävän luo ei noin vain mennäkään. Ennen suomalaisia patistettiin spontaanisuuteen. Mene ihmeessä käymään kaverin luona, vaikka ilman syytä. Nyt patistetaan olemaan käymättä, vaikka syytä olisi.

Arjen muutos on tehnyt yleiseksi sen, mikä osalla suomalaisista, lähinnä nuoremmilla, on ollut arkea jo aiemmin: virtuaalisuuden. Kouluikäiset tapailivat toisiaan virtuaalisesti nettipeleissä ja whatsapp-ryhmissä jo ennen koronaa. Työpaikoilla järjestettiin etäpalavereja, mutta aika helposti hypättiin auton rattiin ja tavattiin kasvokkain. Nykyään pitää olla erityisen perusteltu syy, että ihminen lähtee oikeasti tapaamaan toista.

Muutos on iso ja hakee vertaistaan rauhan ajalta. Korona-aikaa on verrattu taisteluihin ja sotiin. Joku on jopa puhunut uudesta talvisodasta.

Melkoinen kevytversio on kyseessä. Talvisodassa kaatui lähteestä riippuen 26 000-27 000 suomalaista sotilasta ja noin tuhat siviiliä. Venäläisiä kuoli lähteestä riippuen 95 000-130 000.

Yhteisöllisyyttä tämä aika kuitenkin kaipaa, niin kuin ihminen aina. Aivan läheisimpien kanssa ei kannata tyytyä virtuaaliseen jouluun. Eikä jätetä ketään yksin, vaikka se onkin nyt vähän vaikeampaa.

Läheistä joulua kaikille!

Pasi Huuhtanen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut