Antti Rinteen kolumni Joulun paras lahja on terveys

Marras-joulukuussa olemme joutuneet todistamaan koronaepidemian toisen aallon rantautumista Suomeen.

Toisen aallon vuoksi joulua vietetään erilaisessa tunnelmassa, mitä olisimme toivoneet. Läheisten ja erityisesti iäkkäämpien perheenjäsenten ja ystävien suojaaminen taudilta on otettava vakavasti.

Suomen onnistuminen koronakriisin torjunnassa on kerännyt kansainvälistä huomiota.

Marraskuun lopulla ilmestyneessä Bloombergin kansainvälisessä vertailussa Suomi sijoittui viidenneksi, kun arvioitiin onnistumista taudin pitämisessä kurissa ja sitä, miten hyvin valtiot ovat onnistuneet suojaamaan taloutta ja yhteiskuntaa. Euroopan maista Suomi oli vertailun paras.

Kun olen varapuhemiehenä kuunnellut eduskunnan keskustelua, en ole voinut välttyä ajattelemasta, että ovatkohan kaikki kansanedustajat huomanneet saman.

Suuri ansio onnistumisesta kuuluu tavallisille suomalaisille, jotka ovat noudattaneet suosituksia ja määräyksiä taudin nujertamiseksi, sekä raudanlujille terveydenhoidon ammattilaisillemme.

Yhteisten hetkien aika on ensi vuonna.

Tunnustusta on annettava myös hallituksen ja viranomaisten oikea-aikaisille ja oikein mitoitetuille kriisitoimille.

Vaikka monella meistä onkin jo väsymystä taudin vastaiseen taisteluun, niin periksi ei saa antaa. Viimeiset uutiset rokotteista kertovat, että ihmiskunta on pääsemässä taistelussa niskan päälle.

Samalla on tärkeää auttaa yrittäjiä toisen aallon yli.

Kevään kaltainen yhteiskunnan sulkeminen olisi monelle perusteiltaan terveellekin yritykselle jo liikaa. Tähän meillä ei ole varaa.

Siksi jokaisen on yhä kannettava vastuunsa taudin leviämisen pysäyttämisestä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta, turvaväleistä ja suojamaskin käytöstä, kun turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

Olemme kansakuntana selvinneet monesta vitsauksesta ja vaivasta ja selviämme tästäkin, kun teemme yhdessä töitä vihulaisen nujertamiseksi.

Paras joululahja on nyt, että terveyden suhteen emme ota turhia riskejä. Yhteisten hetkien aika on ensi vuonna, kun toivottavasti talven kuluessa rokotukset saadaan käyntiin.

Kirjoittaja on eduskunnan I varapuhemies (sd.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut