Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mäntsälän vahvuus on elävät kylät

Terveiset Hyökännummelta, eteläisestä Mäntsälästä!

Entisenä Hyökännummen asukasyhdistyksen puheenjohtajana voin olla todella ylpeä naapurikylämme Ohkolan kyläyhteisön aktiivisuudesta jossa tahdonvoimaa ja talkoohenkeä ei puutu.

Kyläyhdistys osallistaa itse asukkaitaan monenlaisiin toimintoihin. Teatterinäytökset, sirkusesitykset ja erilaisten juhlien yhdessä järjestäminen, koulun pihan kunnostus talkoovoimin, seurojentalon ylläpito, ym.

Kaikkinensa ohkolalaiset ovat tuoneet kuntaamme näkyvyyttä ja sitä paljon puhuttua vetovoimaa ja pitovoimaa. Se ei synny itsestään, vaan tarvitaan asiaansa uskovia ihmisiä. Siitä syntyy ne ainekset eläviin kyliin.

Ohkolassa yhdistyksellä on vahvat juuret Mäntsälään. Mukana on ollut ja on syntyperäisiä mäntsäläläisiä. Se on osaltaan pitovoimaa taaten toiminnan jatkuvuuden ja uudistumisen.

Uudistumisellekin, uusille tulijoille ja heidän innovatiivisuudelleen pitää antaa tilaa ajan hengessä.

Naapurikylässä Hyökännummella synnytimme aikanaan asukasyhdistyksen muutamien asukkaiden ideoimana. Siitä virisi ”uudisasukkaiden” synnyttämä yhdistys.

Tarpeet virisivät asukkaista itsestään, ihan elämän perustarpeiden kartoituksista; monipuolinen päivähoito, koulu, infrastruktuurin rakentaminen (tiet, vesihuolto, energiahuolto jne.).

Yhdistyksen merkitys tässäkin on ollut merkittävä, kuten edellä Ohkolassakin. Vuoropuhelu kunnan kanssa synnytti elävän kylän ja sittemmin kuntamme toisen taajaman, Hyökännummen.

Näitä polkuja ja työtämme voimme muistella kun katselemme, kuinka täällä tänään voidaan.

Voimme varmaankin puhua viihtyisästä, tarpeellisten peruspalveluiden lähellä olevasta asuinyhteisöstä.

Hyvinvoivasta asuinalueesta, joka oli aikanaan asukkailla kaiken tavoite.

Luottamushenkilönä on ollut mahdollisuus tutustua ajan saatossa myös koko kuntaamme laajemmin. Sen jokaisen kolkkaan ja kyliin.

Aiemmin puhuttiin Isoin kirjaimin ”Elävistä ja toimivista kylistä”, jotka huomioitiin tärkeänä osana kuntastrategiaamme, asiakirjaa, jonka pitäisi raamittaa kaikkea toimintaa ja suunnittelua. Strategia on yhteisesti laadittu toimintasuunnitelma ja sen tulisi olla kulloisenkin talousarviovuoden suunnittelun lähtökohtana.

No, ajat muuttuvat. Nuo mainitut ”Elävät kylätkin” siinä mukana.

Olen huolestuneena joutunut toteamaan, ettei enää tahdo löytyä sitä lujaa tahdonvoimaa, ”me-henkeä”, joka huomioisi koko kunnan asuttuna pitämisen noissa aikanaan niin elävissä ja toimivissa kylissä.

Syyllisten metsästys on turhaa, mutta haluan vähän piikittää kuntamme päätöksentekoa, en niinkään kyliämme ja sen asukkaita.

Jokin voima on vienyt huomion koko kunnan kehittämisestä muualla. Olen aina kannattanut selkeää kuntakeskusta, mutta myös koko kunnan huomioimista tasapuolisesti kehittäen.

Onko Mäntsälä vielä ”luonnonläheinen, maaseutumainen, Elävien ja toimivien kylien kunta”, kuten olemme kuntaamme brändänneet?

Erityisen tärkeää olisi tehdä vaikutusarviot mittareineen aina ennen päätöksentekoa jo suunnitteluvaiheessa ja harjoittaa sen jälkeen vaikuttavuustiedoilla johtamista, jossa toiminta ja talous tulevat huomioiduiksi myös tulevassa ajassa.

Valitettavan ikävänä esimerkkinä on nyt kuntalaisia puhuttava Arolan kyläkoulun lakkautus. Nyt voi sitten jälkiarviointina tehdä koulun merkitystä ”Elävälle ja toimivalle” kylälle.

Mitä kaikki tuo merkitsee kylän ja kyläläisten hyvinvoinnille, jonka tulisi jo kuntalainkin nojalle olla kaiken lähtökohta kunnan strategisessa toiminnoissa, siis tuo asukkaiden hyvinvointi.

Olen surullinen tästä päätöksestä senkin vuoksi, koska kunnollista vaikutusten arviointia ei tehty ajallaan ennen sitä todellista keskustelua, jossa talouden ja toiminnan päätökset tehtiin Arolan-Jokelanseudun kylän osilta.

Aikalisän ottaminen kunnollisen vaikutusarvioinnin tekemiselle ei olisi tullut kalliiksi.

Nyt tehdyn päätöksen hintaa voimme vain arvailla.

Tuleen emme saa nyt kuitenkaan jäädä makaamaan, vaan toivon että aktiiviset Hyökännummen ja Ohkolan koulujen vanhempaintoimikunnat ym. aktiivitoimijat tuemme Arolan-Jokelanseudun asukkaita, ettei ”elävä ja toimiva kylä” sammu tähän tuuleen.

On hyvä tässä myös muistaa, että eteläisen Mäntsälän asukkailla on suuri merkitys kuntamme vetovoiman ja pitovoiman ylläpitäjänä.

Mainituilla kolmella yhdistyksellä on myös suuri merkitys kuntamme asuinalueiden kehittäjänä ja sen myötä merkitys kuntamme imagoon, brändiin.

Kirjoittaja on Hyökännummen asuk.yhd.ry. ex-pj., kunnanvaltuutettu (kesk.) ja HyTe-ltk pj.