Lukijalta: Keskusta vastaa Laukkaselle

Kunnanvaltuutettu Erkki Laukkasen (vas.) kanssa paljon istutaan yhteisissä pöydissä muun muassa Keusoten hallituksessa.

Erkki haluaa haastaa osapuolia keskusteluun, eritoten keskustaa. Siinä ei varmaan ole mitään moitittavaa. Huutoon täytyy vastata.

Laukkasen yleisönosastokirjoitus Mäntsälän Uutisissa 25.11. on varmaan minulle keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajana heitetty haaste ja mielellään siihen vastaankin.

Keskusta on täysin sitoutunut esitettyyn 10 miljoonan Mäntsälä 2026 -säästöohjelmaan muilta osin kuin näiden kahden asian osalta.

Keskusta ymmärtää talouden kovat haasteet tuleville vuosille ja haluaa niitä tukea.

Talouden linjaa täytyy reivata ja elää ”nuukemmin”, ettei velkaantuminen karkaa käsistä ja tulokset saadaan plussalle.

Mäntsälä on kuitenkin vahvassa asemassa talouden suhteen verrattuna moneen muuhun kuntaan, joten ei ne mustat autot vielä ole matkalla.

Esimerkiksi tästä vuodesta 2020 näyttäisi tulevan ihan kelpo vuosi.

Mäntsälä 2026 -ohjelman laadinnan yhteydessä jo talvella ilmoitimme, että emme hyväksy kuntalisän poistoa emmekä koulujen lakkauttamista ja olisimme toivoneet siihen yhteisymmärrystä.

Näin ei tapahtunut riittävästi ja hävisimme tiukat äänestykset.

Tämä kuntalisän lopettaminen näin lyhyen kokeilun jälkeen ei keskustan mielestä ollut järkevää. Olisi ollut perusteltua katsoa, mikä kuntalisän vaikutus todella on ja voidaanko kuntalisän avulla välttyä tulevilta päiväkoti-investoinneilta. Säästölaskelmissa mitä esitettiin oli tulkinnanvaraa ja ne olivat ylimalkaisia.

Arolan koulun osalta olisimme vielä halunneet katsoa muutaman vuoden, mihin tämä kehitys johtaa. 60 oppilaan koulun lakkauttaminen kovimmin kasvavalta kunnan alueelta ei ollut meidän mielestä perusteltua.

Tiedetään, että pieni kyläkoulu maaseutuympäristöineen pääkaupunkiseudun kupeessa on jotain sellaista, mistä moni haaveilee uutta asuinympäristöään etsiessään.

Kun toistuvasti pohditaan, mitkä on niitä Mäntsälän vetovoimatekijöitä, niin käsittääksemme meillä ei ole varaa menettää tämmöistä vetovoimatekijää. Tämä vetovoimatekijä on kaiken lisäksi halpa.

Kunnan ulkopuoliset ihmiset tulevat toistuvasti sanomaan meille: miksi te ette hyödynnä maaseutumaisuuttanne ja kyläkouluverkkoanne kuntamarkkinoinnissanne tässä pääkaupunkiseudun kupeessa? Kysyn: miksi emme?

Kun valtuusto on syksyllä 2019 linjannut, että haluamme olla lapsimyönteinen kunta, on vaikea ymmärtää tehtyjä päätöksiä, jotka ovat täysin erisuuntaisia.

Keskusta on aina ollut vastuunkantaja ja yhteisen tahtotilan etsijä Mäntsälässä. Niin haluamme olla jatkossakin. Kuntapolitiikka on yhteistyötä, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

Tehdyt päätökset edellä mainituissa asioissa harmittavat meitä keskustalaisia ja kyläläisiä raskaasti ja on ymmärrettävää, että ylilyöntejäkin tapahtuu.

Mäntsälän Keskusta allekirjoittaa täysin puolueen puheenjohtajan vetoomuksen keskustalaisille, että pidettäisiin huolta politiikan käytöstavoista kuntavaalien alla.

Keskustan kunnallisjärjestö linjaa oman vaaliohjelmansa vuodenvaihteen jälkeen enkä usko, että se tulee olemaan mikään antikampanja.

Tehdyistä valtuuston päätöksistä odotamme, että ne poliittiset ryhmät jotka ovat olleet eri linjoilla kuin me keskustassa, esittävät perustelunsa valinnoilleen tulevilla vaalikentillä niin, että äänestäjät voivat valintansa tehdä .

Tapio Havula kunnanhallituksen puheenjohtaja, keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Mäntsälä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.