Pääkirjoitus | Tässä sitä nyt ollaan

Koronaviruksen leviäminen maailmalla tuli keväällä lopulta myös ikävänä yllätyksenä suomalaisille. Maaliskuun alussa koko Suomi täytyi käytännössä pitäen sulkea. Useat näkivät ikävässä tilanteessa myös hopeareunuksen: onneksi näitä ikäviä rajoitustoimia ja kotiinsa linnoittautumista ei täytynyt tehdä marraskuun pimeydessä.

Kuinka sitten kävikään?

Nyt on viimeistään jo myönnetty se ikävä tosiasia, että koronapandemian toinen aalto on totta ja keväältä tutuille rajoitustoimenpiteille on taas tarvetta. Mutta kuinka vaikeaa on löytää motivaatiota toimia rajoitusten mukaan? Keväällä motivaatiota nostatettiin esimerkiksi Sotainvalidien veljesliiton videolla, jossa 94-vuotias sotaveteraani Eino Luostarinen kehotti kaikkia toimimaan yhdessä rintamassa.

Viimeisimpänä kurinalaisuuteen kannusti itse tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka muistutti, että rajoitustoimenpiteiden noudattamisessa ei ole kyse vain omasta, vaan myös läheisten turvallisuudesta.

Niinistö on aivan oikeassa. Rajoitustoimenpiteillä ei ole mitään väliä, jos ihmisillä ei ole motivaatiota toimia niiden mukaisesti. Motivaatio voi olla hukassa itse kullakin, mutta jotenkin tästä koettelemuksesta on selvittävä. Tehdään nyt Mäntsälässä ryhtiliike ja hoidetaan tämä koronan toinenkin aalto kunnialla läpi, kuten veteraanitkin selvisivät talvisodan jälkeen vielä jatkosodankin koettelemuksista.

Ovat mäntsäläläiset toimineet myös fiksusti. Kirjaston tilastojen valossa kävijämäärät ovat ehkä vähentyneet, mutta samalla varattavan aineiston määrä on lisääntynyt. Eli ihmiset osaavat sopeutua uuteen tilanteeseen: kun kirjoja haetaan kerralla suurempi määrä, käyntimäärät ja sosiaaliset kontaktit vähenevät. Ei tarvitse luopua kaikesta arjen tekemisestä; kunhan osaa sopeutua uuteen tilanteeseen.

Kaupoissa näkeekin yhä useammalla maskin, ja turvavälitkin ovat palaamassa kevään etäisyyksiin. Yhteisiin harrastuksiin tulee ehkä pieni tauko, mutta kompensoidaan se omatoimisilla harjoitteilla. Listaa voi jatkaa vielä omilla vinkeillään, sillä ei sille minkään mahda, että tässä sitä nyt ollaan.

Jesse Helminen

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut