Lukijalta | Antikampanjaa pukkaa

Kuluvan vuoden aikana kuntapoliittinen kielenkäyttö on koventunut.

Selvimmin se näkyy somessa, esimerkiksi Mäntsälän kuntapolitiikkapalstalla, mutta kyllä kunnanvaltuustossakin kampanjaluonteisesta vastakkainasettelusta on tullut uusi normaali.

Yksi syy siihen on Mäntsälä 2026 -hanke kuntatalouden tasapainottamiseksi. Pysyvistä, noin 10 miljoonan euron säästöistä päättäminen on ollut aidosti vaikea asia.

Mutta ilman päätöstä olisimme ajautuneet ns. kriisikunnaksi. Laskennallisesti kunnan tase olisi tullut syödyksi jo 2023.

Linjapäätöksen jälkeen kielenkäyttö on vain koventunut. Sosiaalisessa mediassa virkamiehiä ja että päättäjiä on syyllistetty ”lasten edun” unohtamisesta erittäin kielikuvin, joissa jo pitemmän aikaa ollut käytössä koko anatomian sanasto. Pettureita on nimetty ja kostotoimia lupailtu.

On myös annettu ymmärtää, että koko talouden tasapainottamispaketti olisi joko kokonaan tai ainakin suurelta osin tarpeeton.

Että talousongelmat tulisivat kuitatuksi rivakalla, kunnan lapsiystävällisyyttä korostavalla mainoskampanjalla. Tai jotakin sinne päin.

Mitä kampanjaluonteisesta vastakkainasettelusta seuraa?

Lain mukaan kaikkia kuntalaisia, myös lapsia, pitäisi kohdella samalla tavalla. Muuten edessä pudotuspeli, jossa yhden ryhmän asemaa voidaan parantaa vain toisen ryhmän asemaa heikentämällä. Yhteisten, kaikkia sitovien normien puutteessa kukin edunsaajaryhmä puolustaisi vain ”omiaan”.

Mutta pahempaakin on odotettavissa. Ensi kevään kuntavaalin sisällöksi on lupailtu presidentti Donald Trumpin tunnetuksi tekemää antikampanjaa.

Antikampanjassa tavoitteena ei ole ongelmien todentaminen ja ratkaisu, vaan ongelmilla pelaaminen ja ”vastapuolen” epäilyksenalaiseksi tekeminen.

Ei tämäkään Mäntsälässä aivan uusi keksintö ole. Perussuomalaiset ovat antikampanjoineet jo vuosia.

Mutta uutta on se, että antikampanjaa on esitetty myös Mäntsälän keskustan lippulaivaksi. Ja ainakin osa heistä näyttää olevan sitä mieltä, että antikampanja on perusteltavissa keskustalaisilla arvoilla.

No, sikäli kuin Suomen poliittista historiaa tunnen, niin ei varmasti ole.

Mutta kun antikampanjaa on nyt keskustan omista riveistä esitetty, ja kymmenet ihmiset ovat sen puolesta Mäntsälän kuntapolitiikkapalstalla liputtaneet, niin onhan asiasta otettava selvää.

Luulisin, että tällä asialla on myös laajempaa, koko poliittista järjestelmäämme koskevaa merkitystä.

Haluaisiko joku kommentoida?

Erkki Laukkanen kunnanvaltuutettu (vas.) Mäntsälä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut