Reino Myllymäen kolumni | Korona tuli, mikä muuttui?

On aikaista sanoa, mitkä kaikki koronan aiheuttamat muutokset toiminnassamme jäävät väliaikaisiksi, mitkä pysyviksi. Mutta viimeisen reilun puolen vuoden kokemuksista voidaan päätellä jo jotain.

Kätteleminen, keskiaikainen aseettomuudenosoitustapa, jää pois. Kättelemisiä alettiin välttää jo vuoden 2009 sikainfluenssan yhteydessä, mutta muutos jäi osin väliaikaiseksi.

Tänä vuonna olen kätellyt maaliskuun jälkeen kahdesti, osin vahingossa. Uskon, että kättely korvautuu jollain muulla tervehtimistavalla.

Etätyön suosio oli kasvussa jo ennen koronaa, mutta koronan myötä käytännössä lähes kaikki tietotyöläiset on komennettu etätöihin, halusi tai ei.

Nyt on etätöitä tehty niin kauan, että useimpien kohdalla paluuta entiseen ei ole.

Kaikille ja kaikkeen tekemiseen etätyö ei kuitenkaan sovi, joten päädymme kai jonkinlaiseen etä- ja lähityön yhdistelmään.

Vaikka verkkokokousten suosio oli kasvussa jo ennen koronaa, sen myötä verkkokokoukset ovat lyöneet itsensä läpi sekä liike-elämässä että kolmannella sektorilla.

Ei verkkokokous fyysistä kokousta kaikilta osin korvaa, mutta jos ei ole erityistä syytä kohtaamiseen, turvallinen luonnonvaroja ja aikaa säästävä kokoontumisratkaisu on nyt verkkokokous. Voi fyysisiä kokouksia järjestää, mutta tuleeko kukaan paikalle?

Lisääntyvä etätyö ja yrityksen toimitilat on vaikea yhtälö.

Ei ole kannattavaa pitää tiloja tyhjillään, mutta tiiviissä avokonttorissakin on ongelmansa.

Pois muodista tuntuu menneen nimenomaan sellaiset avokonttorit, joissa saa vapaasti valita paikkansa, sillä paikka pitäisi jokaisen käyttäjän välillä desinfioida. Toimitilayhtälö on vaikea.

Joku kertoi vavahduttavimmaksi kokemuksekseen, kun ministeri Ohisalo kehotti keväällä välttämään joukkoliikennettä.

Myös joukkoliikenteen yhtälö on vaikea. Etätyö vähentää liikkumistarvetta ja jos joukkoliikenne koetaan riskialttiiksi, ratkaisu löytyy usein omasta autosta.

Myös verkkokauppa ja sähköinen asiointi ovat nosteessa. Suututti, kun piti hakea EU:n ulkopuolelle menevää kirjelähetystä varten lomake CN-22 Postista, vaikka sen on joskus saanut ladata netistä. Ei näin, Posti!

Kirjoittaja on tietokirjailija ja kirjankustantaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut