Pääkirjoitus | Satavuotias koulu lopetettiin

Pasi Huuhtanen

Kunnanvaltuusto päätti Arolan koulun lakkauttamisesta tämän lukuvuoden jälkeen tiukan äänestyksen jälkeen. Asiasta nousi iso keskustelu somessa.

Some-keskustelussa on muun muassa kauhisteltu sitä, että Arolan kannattajat ovat epäilleet rakennuksen korjaukseen esitettyjen rahojen suuruutta. Siis sitä, että ne on mitoitettu tarkoituksellisesti yläkanttiin. Kauhistelu on turhaa ja haiskahtaa keskustelun tukahduttamisyritykseltä, tosin tietenkin turhalta. Totta kai virkavalmistelun esittämät luvut pitää kyseenalaistaa.

Ottamatta mitenkään kantaa Arolan koulun korjauskustannusten, tai koulukuljetusten, hinnan oikeellisuuteen, tällaisissa luvuissa on aina epätarkkuuksia. Joskus myös tahallisia.

Enkä nyt tarkoita Arolaa, vaan yleisesti niitä toimintatapoja, joita olen nähnyt kunnallisessa päätöksenteossa. Istuin ensimmäisen kerran kunnanvaltuuston kokouksessa raportoivana toimittajana 70-luvulla, joten perspektiiviä riittää.

Kautta aikojen virkahenkilövalmistelussa olevia kustannuslaskelmia on tarvittaessa ohjailtu siihen suuntaan, mihin kulloisellakin kunnantalolla lopputuloksen on tahdottu kallistuvan.

Salaliittoteoriaa? Kieltämättä aika läheltä liippaa.

Virkavastuulla toimivat henkilöt ovat lähtökohtaisesti etsimässä kunnalle parasta ratkaisua eikä sitä ole syytä epäillä. Kiistanalaisissa tapauksissa näkökulma on kunnassa kuin kunnassa tupannut kuitenkin kallistumaan valtaapitävien virkamiesten tai poliittisten ryhmien kannan kaltaiseksi.

Kyse ei välttämättä ole vehkeilystä, vaan siitä, että asioiden näkökulma kapenee, kun päämäärä on valittu. Sen jälkeen on epämiellyttävää havaita asioita, jotka ovat vastaan omaa kantaa.

Oikeutemme on kuitenkin edellyttää meidän rahojamme käyttäviltä virkahenkilöiltä oikeudenmukaisuutta ja kykyä nähdä niin hyvät kuin huonotkin puolet erilaisissa mielipiteissä. Meidän rahoistamme, lapsistamme ja hyvinvoinnistammehan siinä on kysymys.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut