Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Verotietojen avoimuudesta

Marraskuun kolmatta päivää on useasti mediassa tituleerattu ”kateuspäiväksi”, kun monet lehdet ovat julkaisseet avoimista verotiedoista edellisvuoden tulokuninkaat ja -kuningattaret.

Tänä vuonna odotettu veropäivä jäi hieman Atlantin takaisen politiikan jännityksen vuoksi vähemmälle huomiolle, mutta myös sen vuoksi, että useat lehdet – Helsingin Sanomat etunenässä – jätti julkaisematta verokoneensa protestina Verohallinnon päätöstä kohtaan, jonka perusteella suurituloiset voivat hakea omien tietojensa piilottamista medialle annettavalta suurituloisten listalta.

Miksi verotietojen avoimuus on siis tärkeää?

Suomalaisen yhteiskunnan avoimuus on kansainvälisesti ottaen poikkeuksellisen läpikotaista. Suomessa luotetaan siihen, että kun kaikki pelaavat samoilla säännöillä, niin mitään vilppiä ei synny. Jokainen omaisuutensa kartuttanut voi puhtaalla omallatunnolla näyttää kuinka asiat on hoidettu juuri niin kuin pitääkin.

Verotietojen avoimuudessa on kyse siitä, ettei epäilylle jää sijaa. Esimerkkinä voidaan vaikka pitää Yhdysvaltain istuvan presidentin verotietoihin liittyvää skandaalia ja vuosia jatkunutta epäilystä. Epämääräsyys ja salailu johtaa lopulta kyynisyyden kierteeseen, jos kansalaiset eivät voi luottaa siihen, että valtaapitäviä koskisi samat säännöt kuin muitakin.

Juuri tätä ei soisi Suomessa tapahtuvan. Verotiedot ja yhteiskunnallisen tiedon avoimuus ei lopulta ole sitä varten, että lehdistö saisi myytyä enemmän lehtiä ihmettelemällä suurituloisia ja ruokkimalla kateutta, vaan avoimuus on kansalaisia varten. Moni yhteiskunnallisesti merkittävä asia, kuten kysymykset palkkatasa-arvosta ja veronkierrosta voisivat jäädä käsittelemättä, jos verotiedot eivät olisi niin avoimia kuin ne Suomessa ovat.

Olisiko mahdollista kateuden sijaan puhua vaikka avoimuuden tai ylpeyden päivästä? On hienoa, että Mäntsälästäkin löytyy suurituloisia, jotka pelaavat avoimin kortein ja näyttävät sitoutuvansa yhteisiin sääntöihin ja verotietojen avoimuuteen. Kun ei ole mitään salattavaa, ei synny epäilystäkään.

Jesse Helminen Mäntsälän Uutisten avustaja