Pääkirjoitus: Vaalihuumaa kotikonnuilla

Pasi Huuhtanen

Iso vaalihuuma on vallalla, kun Yhdysvalloissa valitaan presidenttiä ja kongressiedustajia näinä päivinä. Huuma on levinnyt myös Suomeen.

Meillä on kuitenkin myös omat vaalit mistä huumaantua, ensi kevään kuntavaalit.

Jännitettävää riittää. Jatkaako keskusta Mäntsälän suurimpana puolueena? Mikä on ison kolmikon, keskusta, demarit ja kokoomus marssijärjestys? Jatkuuko vallan hajautuminen eli pienryhmien esiinmarssi myös ensi keväänä?

Keskustan asema Mäntsälän suurimpana on hiipunut koko 2000-luvun. Vuoden 2000 vaaleissa keskusta sai 17 paikkaa. Lähes 40 prosenttia valtuutetuista oli keskustalaisia. Viime vaaleissa heitä oli 12 eli noin 28 prosenttia valtuutetuista.

Joka tapauksessa keskusta on pitänyt paikkansa suurimpana puolueena koko 2000-luvun.

Toiseksi suurimman tittelistä ovat taistelleet demarit ja kokoomus. Viime vaaleissa vuonna 2017 kakkospaikan nappasivat demarit. He saivat yhden valtuutetun lisää ja kokoomus menetti kaksi. Asetelma on nykyvaltuustossa 11-9 demareille. Edeltävällä valtuustokaudella se oli kokoomukselle 11-10.

Viime vaaleissa demareita nosti mäntsäläläinen puheenjohtaja Antti Rinne ja kokoomusta söi paikallisyhdistyksen sekoilu vaalipäällikkönsä kassa. Päällikkö tuomittiin vaalien alla 1 v 7 kk ehdottomaan vankeuteen ja luottamustehtävät päättyivät häneltä jo ennen vaaleja.

Rinne on ehdolla myös nyt. Kokoomuksella sen sijaan ei ole vaalipäällikköongelmaa. Kumpaan puolueeseen tarttuu noste vai tarttuuko kumpaakaan ennen ensi vaaleja?

Entä pienryhmät? 2000-luvun alussa pienryhmillä oli vain kolme paikkaa, vasemmistoliitolla kaksi ja silloisella kristillisellä liitolla yksi. Nyt pienryhmillä on 11 valtuutettua. Pienryhmien osuus valtuustopaikoista on noussut 7 prosentista 26 prosenttiin eli lähes nelinkertaistunut 2000-luvun aikana.. Jatkuuko pienryhmien eteneminen ensi kevään vaaleissa?

Jännitettävää riittää.

Saa nähdä, päästäänkö USA:n presidentinvaalien lopputuloksesta milloinkaan yksimielisyyteen. Vaaleissa on yksi suuri häviäjä, tasa-arvo ja demokratia.

Toisin on meidän kuntavaaleissamme.

Ellei jotain käsittämättömän kummallista tapahdu, Mäntsälän kuntavaalien tulos on kiistaton. Kukaan ei aseta kyseenalaiseksi ennakkoäänien oikeellisuutta eikä epäilyksiä huijauksesta ilmene. On kuntavaaleja Suomessa silloin tällöin uusittu yksittäisissä kunnissa, mutta ne ovat olleet teknisiä kömmähdyksiä äänestysjärjestelmässä.

Vaalit voittaa demokratia. Ja siitä saamme olla kiitollisia.

Kommentoi