Pääkirjoitus | Työttömiä ei pitäisi syyllistää

Uusimpien, syyskuun työttömyyslukujen valossa Mäntsälässä näyttää menevän piirun verran paremmin kuin Uudellamaalla kokonaisuudessaan, mutta lukemat ovat ymmärrettävästi huonommat, jos niitä verrataan vuodentakaiseen.

Koronakriisi ja reippaan kymmenen vuoden takainen finanssikriisi osoittivat, kuinka globaaleihin suhdanteisiin sidottu talous vaikuttaa pitkällä aikavälillä työpaikkoihin aina pienimpiä kuntia myöten. Se myös osoitti sen, että asema työmarkkinoilla on alati horjuva myös heillä, jotka tekevät tuottavaa työtä tunnollisesti.

Irtisanominen ei ole myöskään helppo paikka työnantajalle, mutta rajuin kritiikki tuntuu aina kriisin korjausvaiheessa kohdistuvan työttömiä kohtaan. Työttömät nähdään liian usein yhtenäisenä joukkona, johon voidaan kohdistaa syyllistäviä piirteitä kuten laiskuus ja mukavuudenhalu. Ajatellaan, että siellä ne vain lojuvat sohvalla toimeentulon varassa ja ovat itse syyllisiä työttömyyteensä.

Tosiasia on, että suurin osa työttömistä haluaa töihin. Varmasti on olemassa se pieni joukko, joka on tyytyväinen tilanteeseensa, mutta on myös se toinen puolisko, jolle työnteko ei ole pelkästään toimeentulon turvaamista vaan myös arvostuksen lähde.

Työttömyys iskee nimittäin syvälle sisimpään. Työttömäksi jäädessään ei välttämättä menetä pelkästään taloudellista riippumattomuuttaan, vaan myös tärkeän sosiaalisen yhteisön, rutiinit, omanarvon tunnon ja kenties tulevaisuuden uskon. Jos minua ei haluta töihin, niin mitä minä teen?

Mäntsälän kunnan työllisyyspalveluissa on tehty asian suhteen erinomaista työtä. Työttömälle työnhakijalle tarjotaan yksilöllistä työhönvalmennuspalvelua, jolla on saavutettu hyviä tuloksia. Kehitys voidaan osittain nähdä tuoreissa työllisyysluvuissa.

Yksilöllinen palvelu – jota myös valtakunnantasolla nykyään puolletaan – on sen vuoksi tärkeää, koska jokaisen työttömän historia ja tausta on erilainen ja on yhtä typerää yrittää sovittaa samoja työllisyyspalveluja kaikkiin työttömiin kuin on väittää, että jokainen työtön on pohjimmiltaan laiska ja saamaton.

Jesse Helminen

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut