Pihla Keto-Huovisen kolumni: ”Se on yhtä mielenkiintoinen kuin putkiremontti”

Näin totesi Lotta Backlund sanasta ”politiikka”syyskuun lopussa järjestämässämme ”Popcornia ja politiikkaa” -tilaisuudessa Cine Mäntsälässä. Se tarttui mieleeni, koska ymmärsin, että monien osalta tämä valitettavasti pitää paikkansa.

Usein kuulee myös puhuttavan, kuinka nuoria ei kiinnosta politiikka. Tuotakaan en ihmettele yhtään. Ei tarvitse kuin avata television ja kuunnella kuinka eri puolueiden poliitikot riitelevät A-studiossa sosiaali- ja terveyshuollon uudistuksesta. Hmm… Siinäpä kutsuva homma.

Onneksi tämä ei ole koko totuus. Esimerkiksi kahden vuoden takaisen nuorisobarometrin mukaan yli 60 prosenttia nuorista on politiikasta ainakin jonkin verran kiinnostunut.

Suomalaiset nuoret ovat myös lähteneet sankoin joukoin mukaan osoittamaan mieltä ilmaston ja turkistarhauksen kieltämisen puolesta ja monen kansalaisaloitteen taustallakin ovat olleet nuoret vaikuttajat.

Nuoria kyllä kiinnostaa vaikuttaminen. Pettymys voi kuitenkin olla suuri, jos nuori liittyy puolueeseen aikomuksenaan vaikuttaa johonkin tärkeäksi kokemaansa asiaan ja tervetuliaisiksi hänet passitetaankin jonkin paikallisyhdistyksen kevätkokouksen pöytäkirjantarkastajaksi.

Tämä kärjistetty esimerkki on poliittisten puolueiden ongelma ja se on meille kaikille yhteinen. Meidän täytyy kyetä tarjoamaan nuorille entistä mielekkäämpiä tapoja ja kanavia osallistua ja päästä mukaan vaikuttamaan.

Kaikille halukkaille täytyy löytyä keino päästä mukaan juuri sellaisella panoksella, mikä itselle sopii. Kynnyksen tulee aina olla mahdollisimman matala. Ajat muuttuvat ja poliittisten puolueiden täytyy seurata tätä kehitystä.

Edelleen yksi parhaimpia tapoja vaikuttaa on vaaleissa ehdolle asettuminen ja tähän haluan rohkaista jokaista nuorta.

Kenties haluat olla mukana päättämässä esimerkiksi Mäntsälän liikuntamahdollisuuksista, nuorisotiloista tai kouluasioista?

Jos vastasit kyllä, sinun kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan kevään kuntavaaleihin!

Toivon, että silloin nähdään yhä useampia aktiivisia nuoria kaikkien puolueiden listoilla myös meillä Mäntsälässä. Nuorten ääntä kuullaan parhaiten silloin, kun nuoret ovat mukana päätöksentekijöinä.

Kirjoittaja on mäntsäläläinen kansanedustaja (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu