Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Silakkaliike vastaa Huuhtaselle

Toimittaja Pasi Huuhtanen on kommentoinut kahdessa peräkkäisessä Mäntsälän uutisten pääkirjoituksessa (29.9. ja 6.10.) Silakkaliikkeen 27.9. julkaisemaa kannanottoa liittyen Mäntsälän Kapinatoriin.

Kiitämme toimittajaa kirjoituksista ja kiinnostuksesta Silakkaliikettä kohtaan. Yritämme vastata molempiin kirjoituksiin mahdollisimman kattavasti.

Toimittaja puolusti ensimmäisessä kirjoituksessaan nimivalintaa sillä, että Mäntsälän kapina on osa Mäntsälän historiaa ja kysyi Silakkaliikkeeltä, ”olisiko tärkeämpiä asioita joihin puuttua?”.

Vastaus on kyllä: maailmassa on tärkeämpiäkin asioita kuin Mäntsälän torin nimi. Esimerkiksi kestävä ilmastopolitiikka, ihmisoikeudet ja tieteeseen perustuva päätöksenteko, joita liikkeemme pyrkii puolustamaan.

Samalla haluamme toimia vastavoimana muun muassa äärioikeistolaisuudelle, rasismille ja ilmastodenialismille.

Nämä ovat isoja asioita, mutta se ei tarkoita, etteikö pienemmilläkin asioilla olisi merkitys. Usein juuri ns. pienet asiat peilaavat yhteiskunnan tilaa ja kehityssuuntia.

Esimerkiksi se, että Mäntsälässä nimetään tori väkivaltaisen vallankaappausyrityksen mukaan osoittaa mielestämme sitä historiantajun puutetta ja Suomessa vallitsevaa äärioikeistolaisuuden normalisoitumista, mistä olemme olleet liikkeen piirissä huolissamme.

Torin nimeä ei voi perustella vain sillä, että se on osa historiaa. Pitää myös nähdä, millaisesta historiasta on kysymys. Juuri tähän halusimme kannanotollamme puuttua.

Jälkimmäisessä kirjoituksessaan toimittaja arvostelee Silakkaliikettä yrityksestä kieltää historia. Haluamme tehdä tämän selväksi: emme toki yritä kieltää historiaa.

Meitä ei häiritse se, että Mäntsälän kapinaa muistellaan. Kysymys on vain siitä, onko torin kaltaisen kaikille yhteisen kokoontumispaikan nimeäminen Kapinatoriksi sopivaa. Mäntsälän kapinan muisteluun löytyy varmasti muitakin tapoja.

Olemme myös eri mieltä toimittajan tavasta tulkita historiaa. Hänen mukaansa ”[kapina] ei mennyt kovin hyvin. Ryypättiin, maattiin pahnoilla ja lopputuloksena lähdettiin häntä koipien välissä kotiin kun Ukko-Pekka jyrähti radiossa”.

Tämä pitää paikkansa, mutta ei ole mielestämme oleellista. Oleellista on kapinan tarkoitus eli hallituksen kaataminen väkivalloin ja sen taustalla vaikuttanut ajattelu ja vuosia jatkunut toiminta.

Suomessa vallitsi 1930-luvun alussa äärioikeiston väkivaltainen terrori, joka huipentui Mäntsälän kapinaan.

Tämän kuittaaminen pelkäksi sekoiluksi on nähdäksemme yritystä kieltää historia.

Aloite alkuperäiseen kannanottoomme tuli Silakkaliikkeen ulkopuolelta, Mäntsälässä asuvalta henkilöltä.

Halusimme osoittaa tukemme siellä heränneeseen huoleen.

Kirjoituksemme keräsikin paljon kommentteja puolesta ja vastaan, kuten avoimessa yhteiskunnassa pitääkin. Toivomme, että keskustelu torin nimestä Mäntsälässä sallii myös eriävät mielipiteet.

Haluamme jatkossakin seurata myös paikallisia asioita ja olla rakentavasti mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Liikkeeseemme kuuluu kymmeniätuhansia ihmisiä ympäri Suomea. Näköalamme suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen ilmiöihin on siten laaja.

Silakkaparvessa on voimaa ja osaamista monenlaiseen keskusteluun.

Ystävällisin terveisin

Silakkaliikkeen viestintätiimi