Hätähuuto ihmisten puolesta

Pihla Keto-Huovinen29kansanedustaja (kok.)29Mäntsälä29Ruut Sjöblom29kansanedustaja (kok.)29Tuusula

Hallituksen esittämä sote-uudistuksen rahoitusmalli on kestämätön ja epäreilu. Tällaisella rahoitusmallilla jokainen suomalainen tulee tuntemaan jonkun, jonka hoito viivästyy.

Ei sote-uudistuksen tarkoituksena voi olla alueellisten tulonsiirtojen lisääminen, vaan asioiden tekeminen paremmin niin, että rahat riittävät myös siellä, missä järjestäjät nykyisin ovat pieniä.

On mahdoton ajatus, että joutuisimme nipistämään nykyisistä niukoista resursseista vielä kymmeniä miljoonia euroja, jotta muissa maakunnissa voitaisiin käyttää nykyistä enemmän rahaa sote-palveluihin.

Se ei käy. Rahat tarvitaan täällä, koska väestö ikääntyy ja palveluntarve kasvaa. Ihmisten on saatava hyvää hoitoa kohtuullisessa ajassa.

Sellaista sote-mallia, joka pakottaa leikkaamaan näin merkittäviä summia alueemme palveluista, ei voi hyväksyä. Sekä Keski-Uusimaa että Länsi-Uusimaa ovat hallituksen mallin suurimpia häviäjiä.

Siksi vetoamme hallituspuolueiden uusmaalaisiin kansanedustajiin: älkää antako tämän mallin mennä eteenpäin, vaan tehkää kaikkenne sen muuttamiseksi.

Esitetyn rahoitusmallin mukaan kolmasosa kuntayhtymässä työskentelevistä hoitavista käsistä olisi ylimääräisiä – näin ei todellakaan ole. Tällaisenaan rahoitusmalli olisi katastrofi uusmaalaisten palveluille.

Keski-Uudenmaan kaupunginjohtajat ja kuntapolitiikan kärkinimet yli puoluerajojen esittivät hätähuudon keskiuusmaalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen puolesta (K-U 7.10).

Hätähuuto on tarpeen, sillä Keski-Uusimaa olisi uudistuksessa eniten häviävien maakuntien joukossa. Vain Länsi-Uusimaa ja Pohjanmaa kokisivat yhtä rajun leikkauspaineen sosiaali- ja terveyspalveluihin kuin Keski-Uusimaa.

Keski-Uudenmaan kunnat ovat ennakoiden toimineet juuri niin kuin kuntien kuuluisi toimia.

Olemme muodostaneet Keusoten kautta laajemmat hartiat palveluiden järjestämiseen ja hakeneet tehokkaampia keinoja järjestää palvelut.

Tuntuu siltä, että tälle työlle ei anneta lainkaan arvoa, vaan siitä pikemminkin rangaistaan.

Kommentoi