Pääkirjoitus | Vanha vai uusi valtuusto

Pasi Huuhtanen

Mäntsälässä alkavat johtajien vaihtoviikot lähiaikoina. Keskeisin johtajapaikka, kunnanjohtajan tuoli, on tyhjillään ensi vuoden kesäkuun alusta, vai onko?

Kun ensi keväälle osuu myös kuntavaalit, tilanne on mielenkiintoinen. Tekeekö nyt istuva valtuusto päätöksen uudesta kunnanjohtajasta yhtenä viimeisistä päätöksistään?

Vaikka vaalit käydään huhtikuussa, nykyisen valtuuston kausi jatkuu toukokuun loppuun asti. Aikaa siis on, mutta ei kovin paljon.

Periaatepäätös siitä, siirtyykö Mäntsälä pormestarimalliin vai pitäydytäänkö tutussa kunnanjohtajamallissa on ensimmäisiä päätettäviä asioita. Se sanelee aikataulun, mutta paljon muutakin.

Jos Mäntsälä siirtyy pormestarimalliin, valinta jää ensi keväänä valittavalle uudelle valtuustolle. Pormestari valitaan vaalikaudeksi kerrallaan, hän on luottamushenkilö ja suurella todennäköisyydellä joku uuden valtuuston jäsenistä.

Pormestariksi voidaan valita vaikka ulkopaikkakuntalainen joka ei ole mittauttanut kannatustaan kuntavaaleissa Mäntsälässä. Kun kyseessä on luottamushenkilön paikka, tämä tuntuisi kuitenkin väärältä äänestäjiä kohtaan. Tilannetta helpottaisi se, että poliittiset ryhmät kertovat pormestariehdokkaansa ajoissa ennen kuntavaaleja, jolloin äänestäjät tietävät puolueen kannan ennen vaaleja.

Pormestarimallissa tulisi valita joku virkaa tekeväksi kunnanjohtajaksi kesästä lähtien, sillä valinta ratkeaisi todennäköisesti vasta loppuvuodesta.

Pormestarimallista ei ole puhuttu Mäntsälässä kovin paljoa. Eikä pienissä kunnissa juuri pormestareita ole. Siihen päättyminen merkitsisi suurta poliittisen kulttuurin muutosta Mäntsälässä. Yhdistetty kunnanhallituksen puheenjohtajuus ja pormestarius merkitsee hyvin vaikutusvaltaista asemaa kunnallisessa päättämisessä. Tätä tosin tasapainottaa se, että sote-asioista päättäminen on jo siirtynyt ylikunnalliselle tasolle.

Pormestarimalliin päätyminen lienee epätodennäköistä. Jos siihen päädytään, edessä on ainakin poliittisesti levoton ensi vuosi.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut