Pääkirjoitus: Vielä Kapinatorista

Silakkaliike on esittänyt toivomuksen, että Mäntsälä luopuisi vuonna 2019 annetusta Kapinatorin nimestä. Perustelu: Kapinatorin nimi viittaa ”Mäntsälän kapinaan eli äärioikeiston yritykseen kaataa Suomen laillisesti valittu hallitus väkivallan uhalla vuonna 1932”.

Totta. Siihenhän nimi viittaa.

Silakkaliikkeen kannanotossa esitetyt perustelut ovat kestämättömiä ja melko huvittavia: ”Kapinatorin nimen perusteella näyttää siltä että äärioikeiston halu väkivaltaiseen vallankumoukseen olisi Mäntsälän kunnan mielestä hyvä ja arvokas asia.”

Näkökulma on hyvin kapea. Kannanotossa pyritään kieltämään historian tapahtuma sen takia, että se oli ikävä. Mutta historia on otettava ihan kokonaisena, myös ikävät asiat.

Silakkaliikkeen huolena on, että nimi osoittaa kunniaa Mäntsälän kapinalle. Oikeasti nimi on täysin neutraali, se ei arvota kaappausyritystä.

Oliko Mäntsälän kapinassa jotain äärioikeiston näkökulmasta?

Se ei mennyt kovin hyvin. Ryypättiin, maattiin pahnoilla ja lopputuloksena lähdettiin häntä koipien välissä kotiin, kun Ukko-Pekka jyrähti radiossa.

Nimimerkki? Toni Jackman kirjoittaa Silakkaliikkeen ryhmän kapinatori-keskustelussa: ”Vai ettekö ole tietoisia, että äärioikeistoliikkeet (perussuomalaisten kera) haluavat juuri tätä glorifioimista ja tekevät jatkuvasti retkiä Mäntsälään sinimustissa väreissään ja postaavat kuvia sieltä ja käyttävät asiaa oman liikkeensä mainoksena. Ettekö ole nähneet niitä kuvia, kun niitä on tässäkin ryhmässä riittävästi jaettu?”

Olen asunut Mäntsälässä 11 vuotta ja liikun työni vuoksi todella paljon alueella. Kertaakaan ei ole kohdalle sattunut tällaisia ryhmiä. Olen törmännyt Odineihin, Helvetin enkeleihin, Cannonballiin ynnä muihin moottoripyöräjengeihin, mutta sinimustia kapinan juhlijoita en ole nähnyt. Ehkä heitä on käynyt. Kuitenkaan yksikään tuttu, jolta asiaa kyselin, ei ole tällaisia ryhmiä nähnyt, onneksi. Toivottavasti Silakkaliikkeen valtakunnallinen mainos ei muuta asiaa.

Pasi Huuhtanen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Kommentoi